Beismerő vallomást tett a Black Cube-ügy két izraeli vádlottja

Beismerő vallomást tett a Black Cube-ügy két izraeli vádlottja, Ron Weiner és David Geclowicz. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséggel (DIICOT) kötött vádalku értelmében mindkettejüket három év felfüggesztett börtönbüntetésre és közmunkára ítélik. A tárgyalás időpontját november 7-ére tűzték ki. 

A Black Cube nevű magánnyomozói iroda két alkalmazottja jelenleg hatósági felügyelet alatt van.

A Black Cube-ügyben három izraeli állampolgárt helyeztek vád alá: Ron Weinert, David Geclowiczot és Yossi Barkshteint, utóbbinak azonban sikerült elmenekülnie az országból, ellene letartóztatási parancsot adtak ki.

Ron Weinert és David Geclowiczot azzal vádolják, hogy bűnszervezetet létesítettek, és különféle informatikai bűncselekmények révén a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt kompromittáló információkra próbáltak szert tenni.

A SRI kikéri magának

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) cáfolja azokat a napokban napvilágot látott információkat, amelyek értelmében a SRI vezetősége is érintett lenne a Black Cube-ügyben - áll az intézménynek az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében. Eszerint a SRI nem kíván nyilatkozni a kivizsgálás alatt álló ügyekről, de megjegyzi: a hírszerző szolgálat vezetője soha és semmilyen körülmények között nem tárgyalt az ügy gyanúsítottjaival, sem közvetett, sem közvetlen módon. A közlemény hozzáteszi: a hírszerző szolgálat igazgatójának jóváhagyásával rendelkezésre bocsátott információk nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy bűnvádi eljárás induljon az ügyben. 

Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori terrorelhárítási vezetője, Daniel Dragomir ellen is, aki jelenleg vizsgálati fogságban van.

Kapcsolódók

Kimaradt?