Ambrus Attila: KLAUStrofóbia döntötte ágynak?

A kémfőnök stílusosan mondott le hétfőn: mindenki érzi, hogy az ügyet valami nagy titok lengi be. A hiszékenyek és azok, akik Mihai Răzvan Ungureanu eddigi tevékenységét – külügyminiszterként és a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjeként is – értékelik, elhiszik, hogy valamiféle rejtélyes betegség miatt távozik. A mindenben összeesküvést sejtők és azok, akiket a kémfőnök ritka, ám annál ütősebb állásfoglalása irritál, no meg azok, akik az államfő ellenfelei, tudni vélik, hogy a betegség neve: KLAUStrofóbia.

Utóbbiak feltételezését látszik igazolni az a gyermeteg mód, ahogyan a Parlament Külföldi Hírszerző Szolgálatot ellenőrző bizottságának elnöke, Mihăiţă Calimente igyekezett mindenkit meggyőzni, hogy Mihai Răzvan Ungureanu egyetlen problémája egészségügyi: „Kezdetben úgy gondoltam, kell lennie valamiféle feszültségnek a Cotroceni-i Palota és a Szolgálat igazgatója közt. Erre utaltak azok a kósza hírek is, amelyek egész nyáron kerengtek. Ám utólag felhívott Răzvan Ungureanu igazgató úr, aki közölte velem, hogy higgyek a szavában: lemondását egészségügyi állapota miatt nyújtotta be. Azt mondta, ágyban kell maradnia, komoly problémája van, s ez az egyetlen ok, amiért benyújtotta a lemondását” – csűrte-csavarta a szót Calimente. Az a „közölte, hogy higyjek a szavában” teszi gyanússá nyilatkozatát, amolyan felsőbb szolgálati parancsnak hangzik, amilyet gyakran kapnak a szolgálatokat ellenőrző szolgálatosok.

Az is gyanús, hogy a lemondás tényét nem a Külföldi Hírszerző Szolgálat, még csak nem is maga Mihai Răzvan Ungureanu jelentette be, hanem az Elnöki Hivatal szóvivője, mégpedig úgy, hogy az elnök a lemondást elfogadta. Úgy tűnik, ebben a történetben Klaus Iohannis játszotta a főszerepet.

Iohannis és egykori támogatója, Mihai Răzvan Ungureanu között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor kiderült, hogy az izraeli Black Cube – adatgyűjtésre szakosodott – magáncég a Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi után szaglászott egy titokzatos hazai megrendelő javára.

Laura Codruţa Kövesi áprilisban keményen nekiment a Külföldi Hírszerző Szolgálatnak, amiatt bírálta a kémszolgálatot, hogy az utóbbi években egyetlen információt sem nyújtott a Korrupcióellenes Ügyészségnek, miközben csak 2015-ben a Román Hírszerző Szolgálat kilencven, a Belügyminisztérium titkosszolgálata huszonkét, a Katonai Hírszerző Szolgálat négy ízben is terhelő információkat küldött. Mihai Răzvan Ungureanu epésen válaszolt a bírálatra: „A Külföldi Hírszerző Szolgálat  nem a külföldön tartózkodó román állampolgárokat figyeli, ez a praktika az egykori Szekuritátéra volt jellemző.” Ezek után talán nem véletlen, hogy Iohannis Ungureanu lemondását kérte. Ami most be is következett...

A választások közeledtével Klaus Iohannisnak, aki az „én kormányom” után szeretné a törvényhozást is az „én parlamentemként” kezelni, nagy szüksége van a Korrupcióellenes Ügyészségre. Miként az utóbbi időben egyre többet bírált Korrupcióellenes Ügyészségnek is az elnök támogatására. Sőt, a plágiummal vádolt  Laura Codruţa Kövesinek is jól jön az államfő támogatása, miként az is, ha nincs a hatalom belső köreiben olyan ellenfele, aki információkkal rendelkezhet róla.

Érdekes kijelentést tett Klaus Iohannis Mihai Răzvan Ungureanu utódlásáról: azt mondta, nem esedékes a választások előtt kinevezni a Szolgálat új igazgatóját, az majd az új parlament feladata lesz. A jelenlegi nemzetközi helyzetben hónapokig igazgató nélkül hagyni a kémszolgálatot felelőtlen vállalkozásnak tűnik. Ám ha egyszer az államfő az „én parlamentem” eljövetelében bízik, s ehhez hozzásegítheti a szolgálatok sakkban tartása...

Mihai Răzvan Ungureanu eltávolítása – hogy az lehetett, arra utal a bejelentés módja – végleg szertefoszlatja a mamlasz elnök mítoszát. Nem a kémfőnök Klaus Iohannis első szövetségesből lett áldozata. Emlékezzünk vissza, hogyan lehetetlenítette el a Nemzeti Liberális Párt elnökét, azt a Crin Antonescut, aki – vajon kinek a sugallatára – Iohannist Bukarestbe hozta és bevezette a nagypolitikába. Hogyan szorította sarokba Victor Pontát, aki nemcsak a miniszterelnökséget, hanem a pártelnökséget is elveszítette. Hasonló sorsar jutott az erős embernek számító Gabriel Oprea is.

Iohannis hatalma erősödőben van. Ez a hatalom három lábon, láthatóan stabilan áll. Az elnöknek lehetősége van megvalósítani azt a reformot, amit választási kampányában megígért. Ha azonban a társadalom átalakításában nem találja meg szerepét, csupán a hatalmi harcok megnyerése foglalkoztatja, nagyot bukik. Azok fogják eltávolítani, akiknek védelmében megtagadta egykori szövetségeseit. A Korrupcióellenes Ügyészségnek máris elegendő információja van az államfő ingatlanügyleteiről.

Fotó: cotidianul.ro

Kimaradt?