Újabb orvoslakások épülnek Csíkszeredában

Újabb négy orvoslakás épül a közeljövőben Csíkszeredában a megyei sürgősségi kórház szomszédságában. Az említett területen már 12 másik lakást évek óta használnak a fiatal orvosok. Az beruházó Hargita Megye Tanácsa vezetősége reméli, hogy a fiatalok érkezése a környék egészségügyi szolgáltatásainak minőségén is meglátszik majd.

A megyei tanács ügykezelésébe tartozó kórház fejlesztéséhez közvetten az orvoslakások építésével is hozzájárulnának.

„Tavaly 69, rezidensi képzésüket Csíkszeredában töltő fiatal között végeztek a munkatársaink felmérést, amelynek során kiderült, hogy 91 százalékuk szívesen maradna a megyeszékhelyen, ha a lakhatásuk is megoldódna” – mondta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke azon a sajtótájékoztatón, amellyel egy időben az újabb négy lakást magában foglaló épület munkálatai az első kapavágással elkezdődtek. A megyeelnök hozzátette, hogy az új lakások építésén túl – a megyei kórházon keresztül – a városban található panelekben is vásároltak, illetve bérelnek is lakásokat.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke tájékoztatott, hogy az építkezés miatt 16 fát kell kivágni, amelyre már megkapták a városházától az engedélyt, ugyanakkor helyettük 30 újat ültetnek. „A nagykórház fejlődése, az egészségügyi szolgáltatások jó minősége megyei ügy, de reméljük, hogy a megye határain túl, regionális szempontból is nagyobb szerepet kap a kórház, ezen dolgozunk és ennek az egyik módja a lakhatás biztosítása” – fogalmazott az alelnök.

Demeter Ferenc kórházmenedzser emlékeztetett a nyolc évvel ezelőtti körülményekre: akkor még túlnyomóan idősekből állt az orvosi gárda, ma meg már egyre több rezidens orvos jelentkezik Csíkszeredába. Dr. Konrád Judit a kórház orvosigazgatója is megerősítette a Demeter Ferenc által elmondottakat: most zajlik az orvostanhallgatók rezidensvizsgája a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, és napokban többen is érdeklődtek a csíkszeredai munkalehetőségekről. Az orvosigazgató szerint jó jel az, hogy egyre többen gondolkodnak az itthon maradáson.

Hargita Megye Tanácsa 600 ezer lejt különített el az orvoslakások építésére. A munkálatot a közbeszerzés lebonyolítása után a Tectum Company Kft. nyerte el, a tervezést a Kontur Kft. végezte. A tervezett kivitelezési idő pedig 300 nap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?