Így kaphattak munkát székelyföldi mozgássérült fiatalok

A hátrányos helyzetű, valamint a mozgássérült fiatalok foglalkoztatását elősegítő nagyszabású projektet zártak pénteken Csíkszeredában. A két évig tartó, nagyrészt a Norvég Alapból egymillió lejjel támogatott programot a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság bonyolította le társalapítványokkal karöltve.

A projektben részt vevők egyetértenek abban, hogy a Fiatalok a jövőért – támogatott foglalkoztatás elnevezésű program jó példája az állami, az önkormányzati, valamint a civil szervezetek együttműködésére – hangzott el a pénteki záróeseményen.

A program célja az volt, hogy megyei szinten erősítse a gazdasági és társadalmi kohéziót azáltal, hogy segíti a veszélyeztetett helyzetben élő fiatalok bejutását a munkaerőpiacra. Kifejezetten erre a célra támogatási központokat hoztak létre Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron.

A támogatott foglalkoztatási központok több lépcsős folyamatban készítették elő a program végkifejletét, először is tájékoztattak, majd szakmai felmérést végeztek a jelentkezők preferenciáiról, majd a munkalehetőségeket mérték fel az előbbi fényében, illetve segítettek a munkavállaló és a munkáltató közötti kapcsolat létrejöttében, végül pedig utókövetéssel is támogatták a frissen elhelyezkedett fiatalokat.

A projekt záróeseményén jelen voltak a négy városban működő foglalkoztatási központ vezetői, akik beszámoltak arról, hogy 266 fiatal lépett velük kapcsolatba, és 230-cal el is végezték a felmérést.

„Egyetlen hónap alatt átlagosan 17 fiatallal tudtunk foglalkozni, akik szakmai felkészítőkön, illetve tanfolyamokon vettek részt, ezek alapján pedig munkát kereshettek. A legnépszerűbb szakmák a fodrász, manikűr-pedikűr, masszőr, pincér, fényképész, takarító és az előkönyvelés voltak” – ismertette a részleteket Gál Katalin, a gyermekvédelmi igazgatóság munkatársa, aki a projekt asszisztense volt. 

Már 36 fiatalnak sikerült elhelyezkedni

A programnak köszönhetően már 36 fiatal vagy mozgássérült sikeresen elhelyezkedett, többségük gyárakban dolgozik, ahol hamar befogadták őket, és ma már a munkaközösség teljes értékű tagjaiként tekintenek rájuk annak ellenére, hogy többen speciális igényűek.

A záróeseményen többen is jelen voltak közülük, és mindannyian pozitívan nyilatkoztak a projektről, illetve arról, hogy miként élik meg a munkával, a felelősségteljes élettel járó hétköznapokat.

A programzáró végszavát Incze Zsuzsanna, a Csíkszeredai Támogatott Foglalkoztatási Központ vezetője fogalmazta meg a legtalálóbban: „Igaz, hogy segítséggel, de elsősorban saját ügyességüknek és hozzáértésüknek köszönhetően tudtak elhelyezkedni és váltak megbecsült, értékes munkaerővé”.

A projektben részt vevő intézmények és szervezetek közösen adtak hangot annak, hogy az út, amelyen elindultak, nem ér itt véget, hiszen újabb pályázatra jelentkeznek a közeljövőben, további vállalkozókat keresnek meg, és még több fiatalnak és mozgássérültnek segítenek elhelyezkedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?