Tanügyminiszter: égetően szükség van jól képzett tanárokra

A romániai oktatásnak sürgősen szüksége van kiválóan képzett tanárokra - mondta Mircea Dumitru tanügyminiszter szerdán, egy, az oktatás minőségének javításáról szóló bukaresti megbeszélésen. 

Az Oktatási mesterképzés vagy pszichopedagógiai modul (I + II): melyik jobb a romániai oktatás minőségének javítása szempontjából? című tanulmány bemutatásán, a Bukaresti Egyetemen a miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai középiskolai oktatásban évek óta csökken a tanárok száma. Az alacsony fizetések és a szakma nehézségei ráadásul elrettentik az éltanulókat a pedagógusi pályától - fogalmazott a tárcavezető. 

Ligia Deca, az elnöki hivatal államtanácsosa arról beszélt, hogy minden, az oktatás színvonalát taglaló megbeszélésen felmerül a tanerő minőségének témája. Ez jelenti azt a pluszt, ami megadja egy iskola értékét. 'A tanerői minőségbe való befektetés, a tanerő támogatása hozza meg egyiskola számára az értékbeli többletet', vélekedett az államtanácsos. 

Azt is kifejtette, nem tesz jót a tanári pálya perspektívája szempontjából, hogy negyvenéves korukra a pedagógusoknak már nincs hova fejlődniük. 

A témával kapcsolatos közmeghallgatás eredményeit az Oktatásért Szövetség elnöke, Daniela Vişoianu ismertette. A közmeghallgatás hat hónapon át zajlott, tanároktól, iskolaigazgatóktól, tanfelügyelőktól, civil szervezetektől, szakszervezetektől összesen 109 vélemény érkezett be 24 megyéből. 

40 százalékuk az oktatási mesterképzés, 21 százalékuk a pedagógiai modul jelenlegi formájának megőrzése mellett tette le a garast, 22 százalékuk szerint pedig a kettő kombinációja lenne a leghatékonyabb a képzés minőségének javítása szempontjából. A többi megkérdezett különböző alternatív módozatokat javasolt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?