Lemond a nagyszebeni rendőrfőnök, aki elrendelte a medvebocs lelövését

Lemond tisztségéről a nagyszebeni rendőrkapitányság vezetője, aki elrendelte a városban riadtan futkorászló medvebocs lelövését - tájékoztat a Mediafax. 

Cristian Negru hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta, így akarja vállalni döntéséért a felelősséget. Hozzátette, ez azonban nem jelenti azt, hogy elismeri bűnösségét, ennek megállapítása a kivizsgálást lefolytató szervek feladata. 

Elmondta, vészhelyzetben az egyetlen hivatal, aki tett is valamit, az a rendőrség volt. Tájékoztatása szerint az elsődleges számukra az volt, hogy senkinek se essen baja.

Cristian Negru sajtótájékoztatóján közölte, az eset óta több fenyegetést is kapott. Nemcsak őt, hanem a családját, feleségét is gyermekeit is megfenyegették. Névtelen telefonálók a munkahelyén azzal riogatták, hogy elrabolják a gyermekeit, és úgy fognak velük bánni, ahogy a medvével bántak a hatóságok. "Közel 18 éve dolgozom rendőrként, a legtöbb időt a szervezett bűnözés elleni osztályon töltöttem. Eddig soha nem kaptam olyan fenyegetéseket, mint amilyeneket az elmúlt 12 órában" - mondta a rendőrfőnök.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány ellenőrző testületének jelentéséből kiderül, hogy a Nagyszeben központjában kószáló medvét egy rendőr lőtte le a városi rendőrparancsnok utasítására. A belügyminiszter felidézte: a helyhatóságok érvei szerint meg akarták előzni azt, hogy a vadállat emberekre támadjon.

A jelentés szerint azonban a leterítése pillanatában a medve nem jelentett veszélyt a város lakóira. „Semmi sem indokolta az állat lelövését. A helyszínen volt a helyi állatkert állatorvosa, akinek meg kellett volna még egyszer próbálnia altatólövedékkel ártalmatlanítani az állatot” – magyarázta Dragoș Tudorache. Időközben nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amelyen látszik, hogy a medve rátámad egy nőre, akinek azonban nem esett baja.

A medve lelövésének körülményeit jelenleg is vizsgálják az illetékes szervek. Nagyszebenben a hét végén több tiltakozó tüntetés is volt a szervezők által kegyetlennek minősített eljárás ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?