Elmarasztalta a TVR etikai bizottsága a Beatrice-koncertről szóló tudósítás készítőit

Megsértették a Román Televízió (TVR) etikai kódexét azok a tudósítások, amelyek a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjéről kerültek adásba a TVR központi csatornáin - állapította meg szerdán közzétett állásfoglalásában a közszolgálati médium etikai bizottsága.

Mint korábban írtuk, a testületnél Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, az ActiveWatch médiafigyelő civil szervezet és a TVR kolozsvári regionális stúdiójának 29 alkalmazottja tett panaszt, a tudósítások "tendenciózus" jellegét kifogásolva.

A tudósítások azt sugallták, hogy irredenta rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron, és úgy értelmezték, hogy az együttes XX. század című dala kedvező fényben tüntette fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Államot. A riport egy olyan, a kolozsvári repertoárban nem szereplő, videomegosztóról letöltött 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyen Nagy Feró azt énekelte: "csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz".

Mint megírtuk,  a Diana Apahidean külső munkatárs által forgatott anyagot Adrian Rozenberg felelős szerkesztő a kolozsvári regionális stúdióban nem engedte adásba, egyoldalúnak ítélte, és kiegészítését javasolta. Ennek ellenére a TVR központi csatornáinak híradóiban többször is adásba került. Az anyagba a bukaresti szerkesztők is "belenyúltak", így a nézőket már csak egy rosszul látható felirat figyelmeztette, hogy a nyitó képsor nem a mostani kolozsvári koncerten készült.

Az etikai testület az ügy kilenc érintettjét meghallgatva egyhangúan megállapította, hogy a riport készítői az etikai kódex hat pontját hágták át, köztük a legfontosabbat, miszerint a közszolgálati újságírónak tiszteletben kell tartania az igazságot, a vitás témákat pedig részrehajlás nélkül kell kezelnie. Sérült továbbá a közszolgálati médium által megkövetelt kiegyensúlyozottság, szabatosság, hitelesség, a manipuláció tilalma, a megszólalók mondanivalójának korrekt tükrözése.

A bizottság nem büntet, csak ajánlást fogalmaz meg

Az MTI érdeklődésére Kacsó Sándor, a TVR magyar adásának volt főszerkesztője, a héttagú etikai bizottság tagja elmondta: a testületnek nem hatásköre, hogy bármilyen módon eljárjon az etikai vétségen ért munkatársakkal szemben. Állásfoglalásokat tehet közzé és ajánlásokat fogalmaz meg, ebben az esetben például azt, hogy a külsősökkel kötendő szerződésekbe is bele kéne foglalni az etikai kódex betartásának kötelezettségét.

A TVR tudósításai hatására a kolozsvári rendőrség hivatalból vizsgálni kezdte, hogy megsértették-e a koncerten a fasiszta, rasszista és xenofób szimbólumok használatát tiltó rendeletet, de végül is arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénysértés.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?