Mutatjuk, hol és milyen órarenddel rendelnek Székelyföldön az önkéntes orvosok

Vasárnaptól egy hétig Székelyföldön tevékenykednek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai - közölte az MTI-vel a szolgálat. 

A gyógyító körúton 19 orvos és egészségügyi szakember vesz részt, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadéfalvára, Tusnádra, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el. Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermekszemész, szülész-nőgyógyászok, gyermekurológus, gyermek-bőrgyógyász, kézsebész, mentőápolók, medikus- és szakorvosjelöltek vesznek részt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek, és tanácsadást tartanak. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

A szervezet önkéntesei 2015-ben, a két út során több mint tízezer vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp negyven gyermek magyarországi műtétjét és gyógykezelését végezték el, és 54 gyermek kapott ingyenesen szemüveget. Az NGYSZ gyermekneurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A nőgyógyászati szűrőkamionban 2015-ben közel nyolcszáz szűrést végeztek, amelyeknél 21 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra vagy betegségre. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi orvosok végzik el.

Kapcsolódók

Kimaradt?