Több ezer vizsgálatot végeztek Székelyföldön a gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosai

Mintegy 6000 vizsgálatot végeztek Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai, akik kórházban, iskolákban és óvodákban szűrték, gyógyították a rászoruló gyermekeket.

A 33 orvos és egészségügyi szakember Székelyudvarhelyre, Kászonaltízbe, Csíkkozmásra, Csíkszentmihályra, Gyimesbükkre, Tusnádra, Sepsibükkszádra, Oklándra, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatott el - közölte a Gyermekmentő Szolgálat hétfőn az MTI-vel. 

A májusi gyógyító körúton csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, fül-orr-gégészek, gyermekszemész, fogorvosok, gyermekimmunológus, szülész-nőgyógyász, gyermekurológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt. 

Az orvosok 35 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet. A szűrővizsgálatok alapján 18 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 17 szemüveg elkészíttetését vállalta magára 340 ezer forint értékben.

A gyermekmentő szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionjában dolgozó önkéntes orvosok 369 szűrést végeztek el. A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején: két megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra lesz szükség, valamint 22 esetben gyógyszeres terápia javasolt. 

Az NGYSZ mozgó fogorvosi buszában tevékenykedő szakemberek több mint 100 kezelést végeztek. Az önkéntes fogorvosok az erdélyi Oklándon, az Elhelyező Központban végeztek szűréseket és kezeléseket 66 általános iskolás, hátrányos helyzetű és speciális igényű gyerek számára.

Az NGYSZ önkéntes orvosai legközelebb 2016. október 8. és 15. között jönnek Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?