Októberben is ingyenesen vizsgál Hargita megyében a Gyermekmentő Szolgálat

Október 8-tól ismét Hargita megyébe utazik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak Székelyföldre, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. 

2015-ben a szervezet önkéntesei a két út során több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 40 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 54 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2015-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 21 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 62 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?