Kelemen: hétfőn leadjuk a választáson való induláshoz szükséges 200 ezer aláírást

Az 1848 – 1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának, a 13 vértanú honvédtiszt aradi kivégzésének 167. évfordulóján rendezett gyászünnepség alkalmából az aradi RMDSZ-székházban tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Az aktuálpolitikai témákkal indított konferencián elmondta: az RMDSZ hétfőn leteszi az országos választási irodához a több mint 200 ezer támogató aláírást, ami a december 11-i parlamenti választásokon való induláshoz szükséges. „Teljes listát állítunk minden választókörzetben, mert megfelelő parlamenti képviseletet szeretnénk a romániai magyar közösségnek – mondta az RMDSZ-elnök. – 1990-től kezdve minden szavazáskor 50 ezernél több voksot kaptunk azokból a megyékből is, ahonnan esélyük sem volt a magyar jelölteknek bejutniuk a parlamentbe, ezért úgy döntöttünk, hogy a Hargita megyei képviselőjelölti lista befutónak számító negyedik helyét felajánljuk az egyik szórványmegyének, a Szeben megyei képviselőnek.”

A választási együttműködésekről szólva a Magyar Polgári Párttal való megállapodást említette, kiemelve, hogy nem koalícióról van szó, hanem az RMDSZ színeiben induló MPP-s jelöltekről. A polgári pártnak Maros és Kovászna megyében biztosítanak egy-egy befutó helyet – emlékeztetett.

Kelemen Hunor kifejezte reményét, hogy a decemberi szavazás után politikai kormánya lesz Romániának, és a parlament ismét az alkotmányban előírt feladatainak tehet eleget. „A jelenlegi parlament nem törvényhozó és nem tud kontrollt gyakorolni a kormány felett. Ráadásul egyes bejutott pártok már nem léteznek, illetve olyanok parlamenti képviselettel, amelyek időközben alakultak. Ez nem tükrözi a választói akaratot” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Egy román újságírói kérdésre válaszolva, miszerint „normális dolognak” tartja-e, hogy a magyarországi kvótareferendumok a külhoni magyar állampolgárok is szavazhattak, Kelemen Hunor azt felelte, hogy teljesen helyénvaló az, ha valaki megkapta az állampolgárságot, akkor teljes jogú állampolgár legyen.

Október 6. mához szóló üzenetéről – a Maszol kérdésére – Kelemen Hunor elmondta: „2016-ban is el kell ismételni, hogy egy nemzeti közösség számára csak egy szabad, demokratikus társadalomban van lehetőség az emberhez méltó életre. Egy kisebbség számára nincs nagyobb veszély, mint az önkényuralom, az elnyomáshoz vezető bármilyen út.” Az aradi megemlékezések 11 órakor a belvárosi minorita templomban tartott gyászmisével folytatódnak, majd 12.30-kor a Szabadság-szobornál, 16 órakor pedig a vesztőhelyen tartanak koszorúzást. A magyar kormányt Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztos képviseli.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?