Kelemen Hunor: meg fogjuk vitatni Biró Zsolt befutó helyét

Nem látja akadályát annak Kelemen Hunor, hogy a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) újra megvitassa: a Maros vagy a Hargita megyei RMDSZ-es listán kapjon befutó helyett az MPP jelöltje. A szövetségi elnök a Maszolnak leszögezte: Udvarhelyszék biztos nem fog parlamenti képviselet nélkül maradni.

Kelemen Hunort azért kerestük meg, mert az udvarhelyszéki RMDSZ csütörtök délután ülésező küldöttgyűlésének felszólalói egybehangzóan arra kérték a SZÁT tagjait, bírálják felül azt a korábbi döntésüket, hogy Biró Zsolt MPP-elnök a Hargita megyei képviselőjelölti lista befutó helyére kerül. Többek közt azzal érveltek: nehéz lesz arra kérni a szövetséggel szimpatizáló választókat, hogy az MPP jelöltjét juttassák be a parlamentbe.

Az RMDSZ elnöke elmondta, Verestóy Attila udvarhelyszéki elnök a SZÁT tagjaként, a Hargita Megyei Egyeztető Tanács soros elnökeként a SZÁT elé terjesztheti ezt a kérést. „A testületben meg fogjuk ezt vitatni, nincs ennek akadálya. Azt nem tudom megítélni, mit fognak mondani erről a SZÁT tagjai” – nyilatkozta a politikus. Hozzátette: a személyes álláspontja ebben a kérdésben eddig is az volt, hogy több szempontot is mérlegelve Maros megye sokkal inkább megbírná az MPP-vel kötött egyezség gyakorlatba ültetését.

„Szeptember 30-ig, a jelölések végelegesítésének határidejéig ki fog alakulni majd egy álláspont, amit nem szeretnék megelőlegezni ebben a pillanatban. Az viszont ígérni tudom, hogy parlamenti képviselet nélkül Udvarhelyszék nem fog maradni, a SZÁT pedig újratárgyalhatja Biró Zsolt befutó helyét” – mondta a szövetségi elnök.

Maros megyében nincs minden rendben

Kelemen kérdésünkre elismerte, fennáll a lehetősége annak, hogy ha a SZÁT változtat a korábbi döntésén, az udvarhelyszékiekhez hasonlóan a Maros megyei RMDSZ is tiltakozni fog. Ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a Maros megyei RMDSZ-ben a rangsoroló küldöttgyűlés után sem csillapodtak le a kedélyek.

A politikus elmondta, miután a SZÁT úgy döntött, hogy Hargita megye ad át egy befutó helyet az MPP-nek, arra számított, hogy a Maros megyei küldöttgyűlés egy mindenki által elfogadott, támogatott jelöltlistát fogad el. „Ehhez képest azt látom, hogy Maros megyében nincs nyugalom a küldöttgyűlés után. Olyan jelzéseket kapok, hogy nem ezt akarták, nem erre szavaztak, és senki sem próbálja ezt a jelenséget megmagyarázni. Megpróbáljuk értelmezni, hogy ott mi történt, mert ami történt, magyarázatra szorul, és ezeknek valamiféle következménye kellene hogy legyen” – jelentette ki.

Kelemen Hunor leszögezte, igazságos döntést, jó kompromisszumot szeretne Biró Zsolt befutó helyéről, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy bármilyen döntés születik, valamilyen érdeket biztos sérteni fog. „Ahhoz képest, hogy milyen feladatok várnak ránk a következő években és milyen kihívások előtt állunk, mellékes, hogy az MPP Maros vagy Hargita megyében kap befutó helyet az RMDSZ listáján” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?