Ismét a SZÁT elé kerülhet Biró Zsolt Hargita megyei képviselői helye

Az udvarhelyszéki RMDSZ csütörtöki bővített küldöttgyűlésének felszólalói egybehangzóan arra kérték a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) tagjait, bírálják felül azt a korábbi döntését, hogy Biró Zsolt a széki szervezetnek járó befutó helyre kerüljön a Hargita megyei képviselőjelölti listán. 

Erről Bíró Barna Botond ügyvezető elnök tájékoztatta a Maszolt. Az udvarhelyszéki RMDSZ a jelöltaspiránsok rangsorolására hívott össze a bővített küldöttgyűlést csütörtök délutánra. Az ülést megelőzően 15 udvarhelyszéki polgármester beadványban kérte az RMDSZ döntéshozóitól, hogy Biró Zsolt ne a Hargita megyei listára kerüljön. Azzal érveltek: nehéz lesz arra kérni a szövetséggel szimpatizáló választókat, hogy az MPP jelöltjét juttassák be a parlamentbe.

Bíró Barna Botond elmondta, ugyanígy érveltek a küldöttek a Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében elhangzó felszólalásaikban. Tájékoztatása szerint kérésüket Verestóy Attila, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, a SZÁT tagja fogja az operatív döntéshozó testület elé terjeszteni, a szenátor ugyanis egyben a Hargita Megyei Egyeztető Tanács soros elnöke is.

Megkeresésünkre Nagy Zoltán ügyvezető alelnök, a Szövetségi Állandó Tanács titkára elmondta: arra még nem volt precedens, hogy SZÁT felülbírálja egy korábbi döntését. Ugyanakkor megerősítette, a Hargita Megyei Egyeztető Tanács elnökének, aki jelen esetben Verestóy Attila, lehetősége van testület elé terjeszeni a kérést. A SZÁT szeptember 30-án véglegesíti a képviselői és szenátori listákat.

Egyébként úgy tudjuk, hogy ha a SZÁT esetében nem is, de a megyei szervezeteknél előfordult már, hogy a területi operatív döntéshozói testület felülbírálta korábbi döntéseit. Így járt el a helyhatósági választások előtt a Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa, amely több alkalommal is módosított a városi tanácsosi jelöltek véglegesnek tekintett listáján.

Az már bizonyos, hogy a Udvarhelyszéket Verestóy Attila fogja képviselni a parlament felsőházában a következő négy évben. A szenátor a 306 érvényes szavazatból 194-et, míg Antal István-Lóránt, a MIÉRT elnöke 112-t kapott a rangsoroláson, így ő kerül befutó helyre az RMDSZ Hargita megyei szenátori jelöltlistáján. A 303 érvényes szavazatból Birtalan József képviselőjelölt 227, Sebestyén István-Csaba 77 voksot kapott. Ha Biró Zsolt MPP elnök mégsem Udvarhelyszék jelöltjének helyét foglalja majd el a megyei listán, Birtalan is parlamenti mandátumot kap.

Verestóy Attila, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke kifejtette, hogy a parlamenti választások után csak egy erős RMDSZ-szel tudnak alternatívát ajánlani egy esetleges kormánykoalícióban. Szerinte újra kell értékelni, hogy mi jobb a szövetségnek. „Jól meg kell gondolni a döntést, hogy ne lássuk kárát majd a közeljövőben” – fogalmazott.

Kelemen Hunor Nem látja akadályát annak Kelemen Hunor, hogy a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) újra megvitassa: a Maros vagy a Hargita megyei RMDSZ-es listán kapjon befutó helyett az MPP jelöltje. A szövetségi elnök a Maszolnak leszögezte: Udvarhelyszék biztos nem fog parlamenti képviselet nélkül maradni.

Az RMDSZ és az MPP szeptember 15-én kötött a parlamenti választásokra és a következő parlamenti ciklusra vonatkozó együttműködési megállapodást. Ebben az RMDSZ két, befutónak számító képviselőjelölti helyet ajánlott fel jelöltlistáin az MPP-nek az utóbbi támogatása fejében. A szövetség állandó tanácsa úgy határozott, hogy az egyik háromszéki és az udvarhelyszéki képviselői helyet kapja meg az MPP. Az MPP elnöksége a háromszéki mandátumra Kulcsár Terza József Kovászna megyei elnököt, az udvarhelyszéki helyre pedig Biró Zsolt országos elnököt jelölte.

Kapcsolódók

Kimaradt?