Már Romániában van hat Portugáliáról vásárolt F-16-os vadászgép

Hat darab F-16-os Fighting Falcon típusú harci repülőgépet vett át szerdán Portugáliában Mihnea Motoc román védelmi miniszter, aki történelminek nevezte az amerikai gyártású vadászgépek beszerzését. Az immár román felségjelű F-16-osok az ünnepség után elindultak Románia felé.

Mint korábban írtuk, Románia még 2013-ban írt alá tizenkét használt F16-os harci repülőgép megvásárlásáról szóló szerződést Portugáliával. A szerződés értelmében a portugál fél vállalta a gépek felújítását és a román személyzet kiképzését, köztük kilenc pilótáét és 75 műszaki szakemberét. 

Romániának azért van szüksége ezekre a harci repülőgépekre, mert a MiG-21-esek kiöregedtek, és le kellett cserélni őket. A most vásárolt gépek lehetővé teszik a hatékonyabb együttműködést a NATO-erőkkel.

A légiflotta megújítása 628 millió euróba került, az F-16-osok pedig a fetești-i, illetve az aranyosgyéresi légi bázison fognak állomásozni.

A kormány eredetileg az Egyesült Államoktól akart venni 24 darab, szintén használt F-16-ost, de a tranzakció nem jött létre, mert Romániának nem volt pénze a költséges beruházásra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?