Októbertől hat F-16-os vadászgép erősíti a román légierő flottáját

Szeptember 28-án veheti át hivatalosan a Monte Real légibázison a román légierő a Portugáliától megvásárolt F-16-osok első hat darabját – közölte a védelmi minisztérium.

A használt, de felújított amerikai vadászgépek ezt követően október elején érkezhetnek meg romániai állomáshelyükre, a Konstanca megyei feteşti-i légibázisra. A katonai létesítményt korában a NATO követelményeinek megfelelően korszerűsítették, hogy az alkalmas legyen az F-16-sok fogadására és kiszolgálására: megújultak a hangárok, lőszerraktárak és az üzemanyag állomások is.

Mihnea Motoc védelmi miniszter közleményében azt is kiemelte, hogy a következő hat vadászgép várhatóan még idén megérkezik Romániába, teljesítve ezzel az első 12 darabos beszerzést. A jövőbeli tervek szerint összesen 24 F-16-ossal képzelik el a román légi flotta megújítását.

Románia 2013-ban összesen 628 millió euróért vásárolta meg a 12 darab F-16-ost a portugál légierőtől. Az összeget öt éven keresztül, egyenlő részletekben fizetik ki. Az ár tartalmazza a pilóták kiképzését is. A védelmi minisztérium már 2008-ban bejelentette, hogy felújítani készül a vadászgépflottáját, amelynek legkorszerűbb gépe jelenleg az orosz Mig 21 Lancer.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?