Román-portugál hadgyakorlat kezdődött Aranyosgyéresen

Román-portugál hadgyakorlat kezdődött az aranyosgyéresi légi támaszponton – közölte kedden a védelmi minisztérium.

A Torda városához közeli településen rendezett, Falcon Defence 2015 elnevezésű hadgyakorlaton 180 portugál katona vesz részt négy F16-os többfunkciós vadászgéppel, illetve 150 román katona a román légteret védő MiG 21 LanceR vadászgépekkel. A hadgyakorlat június 30-ig tart. 

A közlemény szerint a két ország katonái egységes koncepció keretében gyakorolják az együttműködést, és biztosítják a regionális stabilitást és biztonságot a NATO keleti szárnyán.

Mircea Dușă védelmi miniszter április 15-én jelentette be, hogy az elkövetkező időszakban folyamatos lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán. A miniszter azt is bejelentette, hogy Románia felkészíti katonai repülőtereit a Portugáliától vásárolt F-16-os harci repülőgépek fogadására. A félévesre tervezett aranyosgyéresi reptérfelújítás az év második felében kezdődik. 

Az aranyosgyéresi támaszponton zajlik március 27. és június 7. között a Dacian Thunder 2015 hadgyakorlat is, amelyen 300 román és 350 amerikai katona vesz részt. A román katonák négy MiG-21 LanceR vadászgéppel és hat IAR-330 Puma SOCAT, illetve MEDEVAC helikopterrel, az amerikai katonák pedig 11 A-10-es repülőgéppel vesznek részt a gyakorlatozásban. 

Románia 600 millió euróért vásárolt 12 használt F-16-os vadászgépet Portugáliától, amelyek 2016-tól érkeznek az országba. A 2014 októberében aláírt szerződés szerint a vételárban az is benne van, hogy a repülőgépeket felújítják, és a román személyzet - kilenc pilóta és 75 műszaki szakember - Portugáliában kap kiképzést. A gépek új hajtóműveket kapnak, a legkorszerűbb fegyverzettel szerelik fel őket, és gyakorlatilag csak a törzsük marad a régi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?