Jelentés: Székelyföldet elkerülik a kemény drogok

A romániai diákok kevesebbet kábítószereznek, de többet dohányoznak az európai átlagnál – derül ki az Országos Drogellenes Ügynökség adataiból. A hivatalos statisztikák lerántják a leplet arról is, hogy a marihuánán kívül milyen drogot fogyasztanak Székelyföldön.

A 16 éves romániai diákok 10,9 százaléka nyúlt már kábítószerhez, az európai átlag  ebben a korosztályban 17,8 százalék - olvasható abban a friss közvéleménykutatásban (ESPAD, The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), amelyet az Országos Drogellenes Ügynökség mutatott be hétfőn. A tanulmányból az is kiderül, hogy a  romániai 16 évesek 51,7 százaléka dohányzik, miközben az európai átlag 45,6 százalék. Az alkoholfogyasztók aránya még nagyobb: Romániában 77,9 százalék, az európai átlag 80,3 százalék ebben a korosztályban.

Az ESPAD romániai részét 2015. május 11-29. között készítette el többek között az Országos Drogellenes Ügynökség a tanügyminisztérium, illetve a közegészségügyi igazgatóság segítségével, és 3500 iskolába járó 16 évest kérdeztek meg.

Az eredmények azt mutatják, hogy a mintában szereplő diákok 77,9 százaléka az utóbbi 12 hónapban legalább egyszer ivott alkoholt, és 51,7 százalékuk legalább életében egyszer cigarettázott, illetve 30,1 százalékuk az utóbbi 30 napban rágyújtott. Az is kiderült, hogy több fiú cigarettázik, mint lány.

Ami a tiltott szereket illeti, a fiúk szintén nagyobb arányban (13,6 százalék) próbálták ki a kábítószert idehaza, mint a lányok (8,4 százalék). A tinédzserek leginkább a cannabist fogyasztják (8,1 százalék), majd az etnobotanikus szerek következnek (5,1 százalék), a kokaint 3,3 százalékuk próbálta, LSD-t 2,4, ecstasyt 2,1, heroint 1,7, ketamint 1,8, gombát 1,2 százalékuk.

Hivatalosan a lakosság 4,6 százaléka próbálta a füvet

Országos Drogellenes Ügynökség 2015-ös jelentése szerint (amely 2014-es adatokat dolgoz fel) Romániában a legnépszerűbb drog a cannabis, és leginkább a fiatalok élnek vele. Ami meglepőbb információ, hogy 2014-ben nőtt a marihuána mennyisége a romániai drogpiacon, az etnobotanikus szereké viszont csökkent 2010 óta a kampányoknak is a szigorításoknak köszönhetően. Kemény szereket még mindig Bukarestben fogyasztanak leginkább.

A hivatalos adatok szerint a cannabist a 15 és 64 év közötti lakosság 4,6 százaléka legalább egyszer kipróbálta. A füvet leggyakrabban a 25-34 évesek szívják, ezt a korosztályt a 15-24 évesek is követik.

A régiós bontásból kiderül, ezt a szert legtöbben az ország észak-keleti és bukaresti régiójában próbálták ki legalább egyszer, a Székelyföldet is magába foglaló középrégióban már sokkal kevesebben nyúltak a cannabishoz - legalábbis hivatalos statisztikák szerint.

Hargita megyében alig kérnek segítséget

A jelentés szerint 2014-ben országszerte összesen 453 olyan esetet regisztráltak, amikor fűfogyasztás miatt orvosi segítséget kellett nyújtani. A jelentett esetek 55,8 százalékánál a segítségre szoruló személy 24 évesnél fiatalabb volt, 23,8 százaléka pedig 25 és 34 év közötti. Leginkább Kolozs, Maros, Temes és Konstanca megyében, illetve Bukarestben volt szüksége a drogfogyasztónak orvosi segítségre.

A drogellenes ügynökség adatai szerint Hargita és Kovászna megyében 2013-ban például egyetlen sürgősségi esetet sem regisztráltak, 2014-ben azonban már igen: Kovászna megyében többet (5-9 eset), mint északi szomszédjánál (1-5 eset). Maros megyében több mint 25 esetet jelentettek.

A legtöbb esetben a segítségre szoruló etnobotanikus szerrel keverte a cannabist, és közel 80 százalékában férfiak voltak a drogfogyasztók.

A keményebb szerek nem menők Székelyföldön?

Hivatalos adatok szerint Romániában alig fogyasztanak extasyt, és a leggyakoribb fogyasztók szintén a 14 és 24 év közöttiek. Régiós lebontásban a legtöbb ecstasyfogyasztó szintén a fővárosban és környékén él, ezt követi a dél-keleti rész, majd a Székelyföldet is magába foglaló központi régió.

Ami az stimulánsokat illeti (amfetaminok, ecstasy, kokain), országszerte 2014-ben 70 sürgősségi esetet regisztráltak. Az esetek 47,1 százalékánál a segítségre szorulók 24 éven aluliak voltak, 38,5 százalékuk pedig 25 és 34 év közötti. Az Országos Drogellenes Ügynökség adatai szerint Hargita és Kovászna megyében egyáltalán nem jegyeztek ilyen esetet, Maros megyében csak 1-2 esetet regisztráltak (lásd térképünket).

A heroinnal leginkább Bukarestben és környékén élnek, az ügynökség mindössze pár fogyasztóról tud a központi és a nyugati régióban. Bukarestben az injektálható drogfelhasználók számát 2014-ben 7189-re becsülték.

A heroinnal és a morfiummal élők körében 2014-ben 460 sürgősségi esetet jegyeztek, 55,9 százalékuk 25 és 34 év közötti volt. Hargita és Maros megyében szintén nem regisztráltak hivatalosan ilyen esetet, Maros megyében 6-9 esetről tudnak, Kolozs megyében viszont több mint tíz esetről.

Az etnobotanikus szereknél a sürgősségi esetek már a magyarok lakta megyéket sem kerülték el, Hargita megyében például 2014-ben 1 és 4 négy közötti esetszámot (lásd térképünket) regisztráltak. Kovászna megyében 2013-ban „állt a bál”, ott ebben az évben 5 és 9 közötti esetszámról tudtak hivatalosan. Kolozs és Maros megye szintén „benne van a sűrűjében”.

Kapcsolódók

Kimaradt?