Öt évre visszamenőleg kifizethető a társadalombiztosítási járulék

Elfogadta kedden a képviselőház az RMDSZ által beterjesztett jogszabály-módosító javaslatot, amely lehetővé teszi a nyugdíjkorhatár küszöbén álló személyek számára, hogy legtöbb öt évre visszamenőleg kifizessék a társadalombiztosítási járulékot.

Kerekes Károly képviselőj, a tervezet kidolgozója elmondta: a törvény azoknak a személyeknek a problémáját oldja meg, akik a nyugdíjkorhatár küszöbén állnak, és nem rendelkeznek a nyugdíjazásukhoz szükséges biztosítási évekkel. Számukra lehetőség nyílik maximum 5 évre visszamenőleg befizetni a társadalombiztosítási járulékot.

Az RMDSZ Maros megyei szakpolitikusa kifejtette, hogy a lakhely szerinti nyugdíjpénztárral kötött társadalombiztosítási szerződés alapján a befizetést egy összegben vagy akár 6 hónapos idő-intervallumos részletekben lehet megejteni.

 „A törvényt minden politikai alakulat támogatta, azonban el kell ismernünk, hogy nem tökéletes: nem sikerült abban a formában elfogadtatni a szakbizottsági munkálatok során, amely lehetőséget biztosított volna azon személyeknek is a társadalmi biztosítási járulék befizetésére, akik korábban voltak abban a  helyzetben, hogy nem tudták befizetni a társadalombiztosítási járulékot saját hibájukon kívüli okokból” – mutatott rá a törvényhozó. Hozzátette: nem az RMDSZ mulasztása,  a többi párt részéről nem volt meg a kellő politikai akarat.

Kapcsolódók

Kimaradt?