Kialakult a Maros megyei RMDSZ új parlamenti csapata

FRISSÍTVE: Vass Levente vezeti a képviselőjelölti és Novák Csaba Zoltán a szenátorjelölti listát a parlamenti választásokon – döntötte el hétfő esti rangsoroló küldöttgyűlésén a Maros megyei RMDSZ. Az eredményekről megkérdeztük a két listavezető jelöltet.

A 173 megyei küldött titkos szavazással döntött a listákról. Az eredmény szerint a képviselői lista sorrendje: Vass Levente, Csép Andrea, Császár Károly, Soós Zoltán. A szenátori lista sorrendje: Novák Csaba Zoltán, Jakab István, Kozma Mónika, Brassai Zsombor.

A képviselőjelölti lista első három helye parlamenti mandátumot jelent. A szenátori lista első helyén lévő jelölt biztos befutó, de a magyar választók jó mozgósítása esetén a második hely is mandátumra váltható. Mint korábban írtuk, a befutó képviselői helyekre nyolc, a szenátori helyekre négy jelentkező volt. A már felsoroltakon kívül képviselőnek jelentkezett Balogh József, Császár Károly, Fodor Sándor József és Hamar Alpár-Benjámin. Az korábban megírtuk, hogy a Maros megyei RMDSZ-es képviselők és szenátorok egyike sem vállalt újabb mandátumot.

Szavazás előtt a jelöltaspiránsok kortesbeszédeket tartottak. A vasarhely.ro beszámolója szerint ezután a küldöttek két cédulát kaptak, külön a szenátorjelöltekre és külön a képviselőjelöltekre. Előbbi esetében két, utóbbi esetében három név mellé kellett x-et tenni. Azokat a szavazólapokat, amelyeken a meghatározottnál több név mellé került x, érvénytelennek nyilvánították.

Szoros eredmények születtek: a képviselőjelötli listán Vass Levente egyetlen szavazattal kapott többet (117-116) Csép Andreánál, a szenátorjelölti listán pedig Jakab Istvánt mindössze négy szavazat választotta el az első helytől (84 voksot kapott, míg Novák Csaba Zoltán 88-at). A szenátori lista negyedik helyezettje a Maros megyei szervezet elnöke, Brassai Zsombor volt 78 szavazattal.

Novák Csaba Zoltán: ez óriási felelősség

A Maszolnak kedden nyilatkozó Novák Csaba Zoltán történész is kiemelte, hogy nagyon szoros verseny volt a rangsoroláson, kemény vetélytársakkal. „A szavazás előtt bármilyen sorrendet el tudtam képzelni a négy jelölt között” – mondta a szenátori lista első helyezettje.

Novák elmondta, számára óriási felelősséggel bír, hogy parlamenti mandátumra számíthat. „Nem csak azért, mert Markó Béla helyét foglalom majd el a törvényhozásban, hanem azért is, mert rengeteg új feladat vár rám. Nehéz időszak előtt állunk” – magyarázta.

A jelölt kortesbeszédében elmondta, az RMDSZ egyik erőssége mindig is az volt, hogy jól felkészült szakpolitikusokat delegált a parlamentbe és az önkormányzatokba. Arra hívta fel a küldöttek figyelmét, hogy az oktatás és a kultúra területén szerzett tapasztalataival segíteni tudja a parlamenti munkát.

„Elmondtam azt is, hogy szakmai felkészültségem és profilom révén elég komplex rálátásom van arra, amit mi az erdélyi magyarság 1918 utáni történetének nevezünk. Úgy gondolom, hogy ez a fajta tudás segíthet jó döntéseket hozni különböző magyarságpolitikai kérdésekben” – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán.

Vass Levente: prioritásom a szervezetépítés

Vass Levente a Maszolnak, számára megtisztelő a küldöttek bizalma, és még nagyobb felelősséget ró rá az a tény, hogy egyetlen szavazat választotta el a második helyezett Csép Andreától, a Nőszervezet jelöltjétől.

Tájékoztatása szerint a küldöttek előtt tartott kortesbeszédében kifejtette háláját a polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek, akik az elmúlt három és fél évben fogadták, és elmondták neki azokat a projektjeiket, amelyekben segítséget igényelnek. „Úgy érzem, ez az én hasznomra vált, megismertem a kisebb települések gondjait” – magyarázta Vass Levente.

Kortesbeszédében kitért arra is, hogy ha képviselő lesz, akkor a legfontosabb feladatának a szervezetépítést tartja. „A szervezeti kultúrát kell továbbfejleszteni. Ez biztosíthatja, hogy az RMDSZ kapui mindenki számára nyitva legyenek, mennyiségi és minőségi garanciát nyújtva arra, hogy az érdekképviseletünk erősödik” – magyarázta.

A civilben orvos jelölt elmondta, egészségügyi szakemberként szeretné hasznosítaná tudását a parlamentben. „A beteg oldaláról szeretném megközelíteni ezt a kérdéskört. Az egészségpolitikai értékválasztásnál – fenntarthatóság, hatásosság, igazságosság, méltányosság – a fenntarthatóságot és az igazságosságot választom” – fogalmazott Vass Levente.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?