Megújult az RMDSZ háromszéki csapata

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szeptember 15-i megyei küldöttgyűlésén a 282 küldött döntése eredményeként Háromszék szenátorjelöltjei: Fejér László, Miklós Zoltán, Makkai Péter és Sütő Mária Rita. Képviselőjelöltek: Benkő Erika, Márton Árpád, Kulcsár Terza-József (MPP), Könczei Csaba, Dezső Csongor és Olteán Csongor.

A Kézdivásárhelyen megtartott rangsoroló ülést vezető Grüman Róbert, a megyei szervezet ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere szólalt fel. „Az elmúlt években Kézdivásárhelyen megtartott küldöttgyűléseken, mindig jó döntést hoztunk, meg vagyok győződve, hogy ma is így lesz. A mai döntés után mindenki azzal a tudattal menjen haza, hogy holnaptól egy csapatként kell dolgoznunk. Erős parlamenti képviseletre, erős képviselőkre és szenátorokra van szükségünk, és nekik is ránk.”

Kelemen: példamutató a háromszékiek együttműködési hajlandósága

Kelemen Hunor, szövetségi elnök felszólalásában elmondta, az idei önkormányzati választások jó eredményeit megerősítheti vagy gyengítheti a parlamenti választások kimenetele: „A mi esetünkben a szavazásnak van egy nagyon fontos üzenete. Közösségünk a választási részvétellel mutatja meg erejét, azt, hogy létezik, hogy a fontos pillanatokban képes összefogni. Tetszik vagy sem, a politikában csak az számít, hogy a képviseletnek van-e ereje vagy nincs, hogy vannak-e szavazatok a fontos célok mögött.  Így van ez helyi és megyei szinten is, de országosan különösen.”

A szövetségi elnök kijelentette, azok a jelöltek, akik 2016-ban az RMDSZ színeiben indulnak, szolgálatra jelentkeztek, a közjót akarják szolgálni. Az RMDSZ-t pedig a legerősebb eszköznek tekintik ebben a szolgálatban. Ezt az eszközt használni kell, de a cél az, amit az emberek döntenek el, amit a közösség célként határoz meg.

Kelemen Hunor kiemelte a háromszéki szervezet példamutató szerepvállalását, ami a Magyar Polgári Párttal kötött együttműködési megállapodásra vonatkozik. „Ha az erdélyi magyar emberek azt igénylik, hogy alapvető kérdésekben együttműködés legyen, nekünk erre a kérésre csak egyféle választ lehet adni: megpróbáljuk annak formáját kialakítani. A parlamenti választások is egy ilyen pillanat, ahol szükséges a párbeszéd az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt között” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Tamás Sándor: nem eshetünk egymás torkának

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke felszólalásában hangsúlyozta: „Én az emberekben és a szívvel-lélekkel végzett munkában hiszek. A végiggondolt, megtervezett munkában hiszek, abban, hogy egy olyan közösséghez tartozok, ahol őszintén tudunk örülni egymás sikereinek, és önzetlenül tudunk segíteni azokon, akik nehéz helyzetben vannak. Azért jöttem haza Magyarországról, azért vállaltam köztisztséget, mert hiszem azt, hogy itthon, Székelyföldön vannak nemzeti céljaink.”

Az elnök hozzátette: „Itt, Erdélyben nem vagyunk olyan fényűző helyzetben, hogy egymás torkának essünk. Eddig sem volt könnyű, az elmúlt huszonöt, száz vagy ezer évben, ezután sem lesz könnyebb. Egy biztos: másként lesz nehezebb.” Szerinte a parlamenti választások nagy tétje, hogy felszámolják-e a magyar községeket, a városokat visszaminősítik-e, és az, hogy a székelyföldi megyéket be olvasztják-e egy megamegyébe, vagy pedig eredményesen tudunk-e Székelyföld jövője érdekében erőt felmutatni.

Bemutatkoztak a jelöltek

Benkő Erika parlamenti képviselőjelölt bemutatkozásában kiemelte: „Az elmúlt tíz évben végzett munkám során elsősorban két területen szereztem olyan jellegű tapasztalatokat, amelyeket azt gondolom, hogy az RMDSZ csapatában, a parlamentben mindenképpen hasznosítani tudnék. A jogvédelem és etnikai diszkrimináció, valamint a nemzetközi kapcsolatépítés, elsősorban a nemzetközi lobbi területén.”

Dezső Csongor képviselőlejölt elmondta: „Ügyvédként nap, mint nap szembesülök az emberek aktuális problémáival és ezek megegyeznek az általunk megfogalmazott igényekkel. Mindannyiunk legfontosabb feladatának azt tartom, hogy az elkövetkező időszakban azon dolgozzunk, hogy a háromszéki polgárokban tudatosítsuk, el kell menni szavazni. A szavazáson való részvétellel üzenünk Bukarestnek: létezünk, élünk és tiszteletet kérünk a magyar közösségnek.”  

Könczei Csaba mezőgazdasági szakemberként gondolta úgy, hogy képviselőként többet tudna tenni a háromszéki gazdákért. „Nem tudunk vidékfejlesztésről beszélni mezőgazdasági fejlesztés nélkül és fordítva. Véleményem szerint nekünk a mezőgazdasági adminisztrációban dolgozóknak vagy képviseletet ellátóknak kötelességünk olyan körülményeket teremtenünk, amelyben a gazdálkodók, mezőgazdasági termelők függetlenül méretüktől, jogi státusuktól, vidéktől, ahol tevékenykednek, biztonságban érzik magukat, ahol részesei lehetnek egy gördülékeny támogatási és adózási rendszernek, valamint értékesíteni tudják terményeiket.”

Márton Árpád 26 éve képviselőként dolgozik a parlamentben. „Ez idő alatt rendszeresen jártam a megye városait és falvait, nagyon sok embert ismerek, akik tudják, hogy ezután is ezt fogom tenni. A művelődési és jogi bizottságban dolgoztam, voltam frakcióvezető, és számos törvényt kidolgozó testületnek voltam tagja. A munkát szeretném folytatni.”

Az ifjúsági jelölt, Oltean Csongor elmondta: „Fontos számunkra a 6. hely is, hiszen így lehetőségünk van még hangsúlyosabban fellépni a fiatalokat érintő ügyek érdekében. Elképzeléseinket, javaslatainkat megfogalmazzuk és majd a mandátumot szerzett képviselőink asztalára tesszük.” Meggyőződésük, hogy a fiatalokat a fiatalok tudják a legjobban megszólítani és az őket érintő politikai üzenetek akkor tudnak számukra hitelessé válni, ha azok fiatalok szájából hangzanak. „Számunkra ez a jelöltség nem tisztséget, hanem munkát, motivációt, kihívást, tapasztalatot jelent.”

A 4. képviselői helyet megpályázó Pál Szilágyi Zoltán a felsorolt számos tennivaló közül Erdővidék „holtpontról” való kimozdítását és annak mikéntjét részletezte, amelyek megoldására elmondása szerint egy térségbeli személy lenne a legalkalmasabb.

A jelenlegi parlamenti képviselő, Fejér László ezúttal szenátorjelöltként méretkezik meg az idei választásokon, aki röviden összegezte eddig kifejtett tevékenységeit. „Egyetem volt számomra az elmúlt négy év a parlamentben, megtanultam, hogyan kell ajtókat nyitogatni. A parlamentben az RMDSZ volt az, amelyik a legcélratörőbben, legbiztosabban és legösszetartóbban dolgozott.”  A képviselő azt a három területet is kiemelte, amelyekkel hangsúlyosabban foglalkozott: a kézdivásárhelyi burgonyatermesztő kutató intézet átszervezése, a Böjte Csaba segítő társaság megalapítása, és a Kézdi Lacto Coop szövetkezet létrehozása. Elmondása szerint a továbbiakban is a székely gazdasági együttműködésen szeretne dolgozni.

Makkai Péter Alsó-Háromszék szenátorjelöltje a kisebbségi kérdéseket viseli a szívén. „A saját kisebbségi problémáinkról is beszélnünk kell, a mieink a fogyatékkal élők, nehéz szociális helyzetben élők, és cigányok. Felelősek vagyunk értük. Akkor fogunk igazán fejlődni, ha ezekről a kérdésekről beszélünk és megoldjuk azokat.”

Miklós Zoltán, szintén Alsó-Háromszék szenátorjelöltje többévnyi, elsősorban önkormányzati munkája során látta azt, hogy kitartó, szorgalmas és következetes munkával, együttműködéssel, komoly eredményeket lehet elérni a helyi közösségek érdekében. „Ma a Székelyföldi megyék erősek, az állami költségvetésbe utalt összegek és a sikeresen lehívott uniós források magasak, a foglalkoztatási mutatók jók. Székelyföldet viszont tovább kell fejlesztenünk, növelni kell az emberek átlagjövedelmét és a helyi vállalkozások versenyképességét, erősítenünk kell az önkormányzatokat, a folytonos és fenntartható fejlődés biztosítása érdekében. Hiszem azt, hogy szakmai tapasztalataim hasznosak lehetnek a jövő mandátumban, azért hogy Bukarestből, törvényhozási eszközökkel támogathassuk önkormányzataink hatékonyabb működését.”

A tíz éve fejlesztőpedagógusként dolgozó Sütő Mária Rita Kézdiszék szenátorjelöltjeként a társadalom alappillérének a megerősítését tűzte ki célul, amely nem más, mint a család, és ezáltal a fogyatékkal élő gyerekek családjainak a megerősítése és az idősek felkarolása.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete az elkövetkező hetekben megújult erővel és csapattal vág neki a munkának, amelyben elengedhetetlen lesz a háromszéki emberek támogatása és együttműködése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?