Szabó Ödön novemberre halasztaná az igazgatói versenyvizsgát

Az igazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsgák miatt intézett kérdést a tanügyminiszterhez Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, többek között a versenyvizsga megszervezésének módját kifogásolja. A képviselő a számvevőszéki törvény módosítását is indítványozza a jövő héten, miután egyezet a Törvényhozói Tanáccsal. Szabó Ödön csütörtökön Nagyváradon ismertette a részleteket.

Rosszul szervezett versenyvizsga

A bihari képviselő Mircea Dumitru tanügyminiszterhez intézett kérdéseit szeptember 14-én iktatták. Szabó Ödön elmondta: október 4-ére a képviselőházba várják a tárcavezetőt, ahol még tárgyalnak a versenyvizsga módszertanáról.

A versenyvizsgát novemberre kellene halasztani, egyszerűen kevés az idő a tanév kezdetén arra, hogy október12-éig az igazgatók tisztességesen felkészüljenek a megmérettetésre, vélte Szabó Ödön, aki kifogásolta a vizsgák részleges központi szervezését is. Értelmetlennek tartja, hogy a leendő igazgatóknak ahelyett, hogy az iskolák jelenlegi helyzetét elemzik, és esetleg megoldásokat javasolnak a problémákra az előző, amúgy is lejáróban lévő intézményfejlesztési tervet kell elemezniük.

A képviselő kivetetné azt a kitételt is a szabályzatból, mely szerint azokat az igazgatókat, akik nem jelentek meg a vizsgán, nem nevezhetik ki akkor sem a tisztségre, ha az a megmérettetés nyomán betöltetlenül maradt. A metodológia miatt ugyanakkor Bihar megyében körülbelül húsz intézményvezető nem is indulhat a vizsgán, mivel nem tagjai a tanügyi szakértői testületnek. Ehhez mindössze egy iratcsomó benyújtása és a megfelelő pontszám megszerzése szükséges, azonban a dossziékat csak évente kétszer-háromszor fogadják – október 12-éig semmiképp, így egyeseknek esélyünk sincs a testületbe kerülni.

Előzetes véleményt a Számvevőszéktől

A Számvevőszék működéséről szóló, 1992/94, számú törvényhez jövő héten nyújtja be a módosító javaslatokat Szabó Ödön, ezek lényege, hogy a nem egyértelmű esetekben a testület előzetes véleményt adjon ki akkor, ha a közintézmények képviselői kérik ezt. A képviselő szerint ez főleg az értelmezésnek teret adó eseteknél lehet hasznos, például az önkormányzatoknak lenne sok esetben szüksége előzetes véleményezésre, hogy ne utólag, ellenőrzéskor derüljön ki: valamit nem megfelelő módon intéztek.

A javaslat szerint a Számvevőszéknek 30 napon belül kellene felelnie a véleménykérésekre. Az érintett jogi személy tíz napon belül emelhet kifogást a véleményezés ellen, amennyiben pedig bíróságra kerül az ügy, szintén tíz napon belül kell döntésnek születnie a vitás kérdésben. A képviselő emlékezetett: az adóhivatal nyújt hasonló szolgáltatást az adófizetőknek arról, hogy bizonyos esetekben hogyan kell eljárniuk, ezt a segítséget a közintézmények is megkaphatják azért, hogy hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon a közpénzek felhasználása.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?