Nő kerül a háromszéki RMDSZ jelöltlistájának élére

Sepsiszentgyörgyről azt az üzenetet fogalmazzák meg a jelöltállítással, hogy az RMDSZ olyan szervezet, amely képes megújulni és azokat az embereket megtalálni, akik nem pártpolitikusok hanem szakpolitikusok, nyilatkozta Antal Árpád, a szövetség sepsiszentgyörgyi elnöke azon a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az RMDSZ háromszéki képviselő- és szenátorjelöltjeit.

Hozzátette: a jelöltállítás során nem a pártpolitikai lojalitás volt szempont, hanem az, hogy olyan embereket találjanak, akik szakmailag és közösségi ügyekben is jól teljesítenek.

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor szerint az volt a cél, hogy szakpolitikusoknak teremtsenek lehetőséget a törvényalkotásban való részvételre, ugyanakkor fenntartják ajánlatukat, hogy az MPP-nek helyet biztosítanak a szövetség háromszéki listáján. A jelenlegi törvény szerint Kovászna megyének 4 képviselője lesz, így az RMDSZ 6 személyt jelöl ezekre a tisztségekre, míg a 2 szenátori helyre 4 személyből álló jelöltlistát állítanak, mondta Tamás Sándor, aki szerint a csütörtök déli határidőig 9 személy nyújtotta be jelöltségét, illetve a két szervezet egyezsége értelmében várják, hogy az MPP is nevesítse jelöltjét.

Az RMDSZ 379 fős megyei küldöttgyűlése jövő csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadóban fogja rangsorolni a jelölteket. A széki szervezetek egyezsége értelmében javaslatot is megfogalmaztak a küldöttgyűlés számára. Ez szerint a háromszéki RMDSZ képviselő jelölt listát Benkő Erika politológus fogja vezetni, a második helyre Márton Árpádot javasolják, a harmadik helyet ajánlják fel az MPP jelöltje számára, míg a negyedik helyet vagy a baróti mérnök, Pál Szilágyi Zoltán, vagy a sepsiszentgyörgyi mezőgazdasági szakember Könczei Csaba kapja. A képviselőlista hatodik helyét Dezső Csongor kézdivásárhelyi ügyvéd kapja. Oltean Csongor a háromszéki ifjúsági szervezeteket képviseli a listán.

Az RMDSZ háromszéki szenátorjelölt-listáját a kézdivásárhelyi Fejér László Ödön vezeti, aki jelenleg képviselő, a második helyet Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi banki szakembernek szánják, míg a harmadik szenátorjelölt az Makkai Péter árkosi református lelkész, a fogyatékosokat gondozó sepsiszentgyörgyi Irisz Ház vezetője. A szenátor jelöltek listáját Sütő Mária Rita kézdivásárhelyi logopédus zárja.

Tamás Sándor rámutatott: Háromszék országos szinten azon ritka megyék közé tartozik, ahol az év végi választásokon a képviselőházi jelöltlistát egy nő vezeti. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a szövetség háromszéki jelöltlistájának 80 százalékán új személyek szerepelnek, olyanok, akik az elmúlt időszakban szakmájukban „letettek valamit az asztalra”.

Antal Árpád szerint az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete által támogatott jelöltek mind olyan személyek, akik elkötelezettek a nemzetpolitikai célok mellett, illetve szakmailag gazdaságpolitikával, külpolitikával és szociálpolitikával foglalkoznak. Olyan embereket akarnak támogatni, akik nem csak a háromszéki embereket hanem az egész erdélyi magyar közösség érdekeit tudják képviselni a bukaresti törvényhozásban és a külpolitikában, mondta Antal Árpád. 

Kapcsolódók

Kimaradt?