Tanúként hallgatják ki George Copost az ún. börtönirodalom-perben

Tanúként hallgatják ki kedden a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) George Copos üzletembert a börtönben írt tudományos munkákkal kapcsolatban indított korrupciós ügyben.

Mint ismeretes, az ANA cégcsoport tulajdonosát, a Bukaresti Rapid futballcsapat többségi részvényesét 2014 márciusában ítéltek el 3 év és 8 hónapra a román labdarúgók külföldi átigazolásai kapcsán indított perben. Pár hónappal később Copos büntetését megtoldották további 4 évvel az ún. lottóperben. Az üzletember 2015-ben szabadult, miután börtönbüntetését harmadolták.

A rácsok mögött töltött idő alatt Copos öt kötetet adott ki, egyikük miatt újabb eljárás indul ellene, ugyanis a XVI-XVII. századi román fejedelemségek házzaságkötési szövetkezéseit taglaló, 119 oldalas dolgozatát plágiumgyanúsnak ítéltek a korrupcióellenes ügyészek. Mint ismert, az akkor hatályos törvények szerint minden tudományos igényességgel megírt munkáért 30 napot elengedtek az elítéltek büntetéséből, így George Copos 5 hónappal tudta csökkenteni büntetését. 

Kapcsolódók

Kimaradt?