Ezért került rács mögé nyolc román futballvezér

A román labdarúgás legbefolyásosabb szponzorai, menedzselői néhány napja börtönben ülnek. Mihai Stoicát, Cristian Borceát, George Copost, Ioan şi Victor Becalit, Jean Pădureanut, Gheorghe Popescut és Gheorghe Neţoiut összesen 34,9 évre ítélték el román játékosok külföldi átigazolása során elkövetett adócsalás, csalás és pénzmosás vádjával. Ráadásul az új büntető törvénykönyv csak meggyorsította az eljárást, mivel megfosztotta őket a fellebbezés egyik lehetőségétől.

Az átigazolástól – a zsebekig

Mint kiderült, 12 külföldi átigazolás során történtek komoly rendellenességek. Az átigazolásokra az 1999 és 2005 közötti időszakban került sor, azok a Bukaresti Dinamó, a Bukaresti Rapid, a Besztercei Gloria és a Galaci Otelul több játékosát érintették.

Gică Popescu, George Copos, Ioan és Victor Becali például 2,75 millió dollárt vett fel a Rapid játékosa, Florin Bratu átigazolásáért a Galatasaray Istanbul együtteséhez, de idehaza mindössze 630 ezer eurót ismertek el.

George Copos a Rapidtól a dél-koreai Pohang Steelers csapatához igazolt Cristi Dulce esetében 600 ezer amerikai dollárt kapott – ebből Romániában csak 120 ezer dollárt ismert el. Cristian Borcea és Ioan Becali 1,8 millió dollárért adta el a spanyolországi Deportivo Alavesnek a Bukaresti Dinamó játékosát, Cosmint Contrát – az összegből viszont csak 800 ezer dollárt tüntettek fel Romániában. Jean Pădureanu és Ioan Becali a VfB Stuttgart csapatától 2 millió dollárt kapott Ionel Ganeáért, a besztercei Gloria játékosáért, de csak 600 ezer dollár után adózott Romániában.

Cristian Borcea, Ioan és Victor Becali 2,6 millió eurót kapott a Dinamo játékosáért, Paul Codreárt a Genoa együttesétől, Romániában ebből csupán 70 ezer eurót ismert el. Ugyancsak hárman1 millió eurót vettek fel a Kijevi Dinamótól a Bukaresti Dinamó játékosáért, Florin Cernátért, a hazai iratokban azonban az átigazolás összegeként csupán 600 ezer dollárt tüntettek fel. A „futballguruk” valamennyi esetben nagyjából ilyen összegeket csaltak le az átigazolásért kapott tényleges pénzből.

Börtön és pénz

A letöltendő börtönbüntetés mellett a károkozás megfizetésére is kötelezte őket a bíróság. Így például Ioan Becalinak 3,6 millió, Victor Becalinak 1,7 millió, Cristian Borceának 1,2 millió dollárt kell visszafizetnie, de a többieknek is  200-670 ezer dollárt kell megtéríteniük. A visszafizetendő pénzek összege együttesen meghaladja a 9 millió dollárt. Az összeget lejre számítják át. Emellett a 65 000-265 000 lej között mozgó perköltségeket is nekik kell viselniük.

Hivatalos adatok szerint a „futballguruk” összesen 1,5 millió dolláros kárt okoztak a román államnak, 600 ezer dollárral károsították meg a Román Labdarúgó Szövetséget, és 11 millió dolláros lyukat ütöttek a Bukaresti Dinamó, a Bukaresti Rapid, a Galaci Otelul és a Besztercea Gloria költségvetésében.

Hét év után

Az „átigazolási dosszié” több mint hét éve húzódik – de ez nem újdonság a román igazságszolgáltatás esetében. Az ügy a Brassói Tractorul elnöke, Paul Enache panasza alapján robbant ki, aki a Bukaresti Rapid játékosa, Florin Bratu Galatasaray Istanbulhoz való átigazolása során felmerült rendellenességekre hívta fel a figyelmet. Enache ugyanis kevesellte az összeget, amelyet a pályafutását a Tractorul klubnál kezdő Bratuért kapott.

A Román Labdarúgó Szövetség szabályzata után ugyanis a külföldi átigazolás nyomán járó pénz néhány százalékát a játékost ismertté tevő klub kaphatja meg. Mindennek nyomán a Gazeta Sporturilor című román szaklap vizsgálódásba kezdett, és így derült fény az átigazolások során elkövetett rendellenességekre, ezek alapján pedig az ügyre felfigyelt az országos adóhivatal, majd a dosszié átkerült az Országos Korrupcióelleni Igazgatósághoz.

Van mit a tejbe aprítaniuk

A „futballguruk” romániai viszonylatban rendkívül gazdagok voltak. George Copos vagyonát 160 millió euróra becsülik. Ő Románia egyik legismertebb üzletembere, akit a politika is megkísértett: 2004 és 2008 között Argeș megyei szenátor volt. Copos tavalyig a Bukaresti Rapid többségi részvényeinek tulajdonosa volt. Copos elsősorban vendéglátóiparral foglalkozott, a bukaresti Crowne Plaza, és Athenee Palace Hilton, Brassó-Pojánán pedig a Sportul, a Bradul és a Poiana szállodában érdekelt. „Mellékfoglalkozásként” a pékiparban és villanymotorok gyártásában is üzletel.

A Craiovai U, a Bukaresti Dinamó majd az FC Barcelona volt játékosa, Gică Popescu az üzleti életben nem volt túlságosan szerencsés. Két üzlettársával együtt 10 millió eurót fektetett a bukaresti Rahova tér környékén megnyitott bazárba, a Doldora Capital azonban tavaly csődöt mondott. De fizetésképtelenné vált az általa beindított focisuli is, amely közel 1 millió euró adósságot halmozott fel.

Tavalyelőtt szerződést között a Marriott International szállodaláncolattal az első romániai Courtyad Marriott szálloda megépítésére, amelybe 20 millió eurót fektetett be. A szálloda Bukarest központi övezetében kap majd helyet.

Cristian Borcea üzemanyagokkal és földgázzal kereskedett. A Bukaresti Dinamó volt ügyvezető elnöke 2008-ig ellenőrzése alatt tartotta a Crimbo Gas International vállalatot, amelynek részvényese 50-50 százalékban Borcea üzlettársa, Corneliu George Gadoiu és Borcea – édesanyja, aki a Gaspeci L&D tulajdonosa is.

Gigi Neţoiu a mezőgazdaságban érdekelt, az utóbbi években Dolj megyében 2000 hektár szántóföldet bérelt. Neţoiu részvényese a Két Kakas Nemzetközi Idegenforgalmi Komplexumnak, a Med Prod 98 felvágottgyárnak és a mezőgazdasági üzletkötésekkel foglalkozó East Way Speditoin cégnek.

Mihai Stoica is megpróbálkozott az üzleti élettel, cégei azonban rövid életűek voltak. A Steaua menedzsere Gigi Becali testőrével, Cătălin Smăraădescuval közösen létrehozta a Steaua Security biztonsági véget, de ez is megszűnt már.

A Ion és Victor Becali testvérpár a román foci legismertebb impresszáriója. „Csúcsteljesítményüknek” számít Gică Popescu átigazolása az FC Barcelonához, illetve Gică Hagi leigazolása a Real Madridhoz. A Forbes szerint kettőjük vagyona mintegy 50 millió euró.

„Ments meg minket a juhásztól”

Néhány évvel ezelőtt még senki sem hitte volna, hogy a vagyonos és befolyásos „futballguruk” rács mögé kerülhetnek. Illetve egy ember talán mégis hitt benne: a konstancai fiatalember, Sebastian Bodu, akit 2005-ben neveztek ki az adóhivatal főnökének. Ebben a minőségében kezdett vizsgálódni az „átigazolások” ügyében. Már kezdettől fogva nem volt könnyű dolga: szomszédjának, akire elutazásakor a lakása kulcsát rábízta, ismeretlenek jelentős pénzt ajánlottak fel, ha egy csomagot elhelyez Bodu lakásában.

Bodu szerint feltehetően lehallgatókészüléket kívántak elhelyezni nála, vagy kábítószert, amellyel később megzsarolhatják. A labdarúgásban is számos ellenfelet szerzett magának, főleg Gigi Becali személyében, a szurkolók viszont himnuszt írtak hozzá, amely így kezdődött: „Bodu, ki vagy az adóhivatalnál, ments meg minket a juhásztól”. A kivizsgálás során kollégái is megpróbálták lebeszélni a kockázattal járó kalandról.

Bodu azonban tántoríthatatlan volt: bekérte az átigazolási adatokat az érintett külföldi kluboktól, illetve a Hivatásos Labdarúgók Ligájától.

Utóbbiaktól azonban a papírokat csak úgy sikerült megszereznie, hogy kiküldte hozzájuk a pénzügyi gárda tagjait. Az összehasonlításokból kiderült a ténylegesen kapott és a bevallott összegek közötti hatalmas különbség.

Bodu szerint a román fociklubokat senki sem ellenőrizte, az illetékes cégek képviselői, a politikusok ingyen bérleteket kaptak a meccsekre, a „guruk” költségén repülőgépen elkísérhették a csapatokat a külföldi meccsekre, portyákra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?