Kolozsváron az Uber: taxirendelés egyetlen koppintással

Kolozsváron is elérhető már Uber, a kincses város ezáltal a második olyan romániai helység Bukarestet követően, ahol igénybe vehető a mobiltelefonos rendelésen alapuló személyszállítási szolgáltatás.

A társaság közlése szerint Kolozsváron már ötezren töltötték le a mobiltelefonos taxirendeléshez szükséges applikációt. A kincses városban az alaptarifa 1,7 lej, ehhez hozzáadódik a kilométerenkénti 1,7 lejes összeg valamint várakozás esetén a percenkénti 0,2 lejes díj. Tudni kell azt is, hogy a legkisebb fizetendő összeg 7 lej, ugyanakkor, az autó igénylését öt percen belül még ingyenesen lemondhatjuk, öt perc után már 6 lejt vonna le a számlánkról.

Hogyan működik az Uber

A szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálni kell a társaság honlapján, vagy pedig a mobilapplikáción keresztül. Itt megadjuk a bankkártyánkat is, amelyiket használni fogunk a fizetéshez – az Uber sofőrjeinek ugyanis nem kell készpénzzel fizetni.

A telefonon kiválasztható a GPS alapján már előre bemért indulási pont, meg kell adni a célt és egy koppintással máris kérhetünk egy autót. A mobilalkalmazással előzetesen a fuvardíj is megbecsülhető, ez azonban csak hozzávetőleges ár, mivel a végső összeg a forgalomtól is függ.

Az utazási cél és a tartózkodási hely kiválasztásakor már látható a legközelebbi Uber-taxi, a térképen pedig megfigyelhető, hogy mikor érkezik

Az autó megérkezése előtt a telefonon látható lesz az autó márkája és típusa, valamint a rendszám, annak érdekében, hogy az utas a megfelelő autóba szálljon be.

Az eddig megszokott készpénzzel való fizetés helyett a fuvar végén a társaság levonja a bankkártyáról az utazás díját. Az utazás végén az utas egy emailt is kap a megtett út leírásával és a fuvardíj összegezésével.

A honlapra bejelentkezve számla is igényelhető, ugyanakkor értékelni is lehet a sofőrt.

Romániában először Bukarestben jelent meg az Uber 2015 februárjában. A román fővárosban már 100 ezer ügyfél használja a mobilaplikációt – közölte a társaság. A 2009-ben az Egyesült Államokban alapított vállakozás nyújtotta szolgáltatások azonban nem mindenhol arattak osztatlan sikert: Magyarországon, Németországban és Olaszországban már betiltották,  a cég ugyanakkor több más államban is fel kellett függessze tevékenységét a taxisokat tömörítő szervezetek tiltakozása miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?