Tanulmány: a székelyföldi sofőrök vezetnek a legbiztonságosabban

A fővárosi és Konstanca megyei sofőrök a legveszélyesebbek, két székelyföldi megyét pedig a legbiztonságosabbak közé sorolták - derül ki az Országos Pénzügyi Felügyelet tanulmányából. Az ASF a biztosítónál bejelentett károkat elemezte. 

A hatóság 2013-2015 közötti adatokat vizsgáló felmérése azt is napvilágra hozta, hogy a bukaresti rendszámtáblájú, magánszemélyek birtokolta autók 6,78 százalékát rendszeresen összetörik, a konstancai gépjárművek esetében ez az arány 6,4. A listán Iași és Ilfov megye következik.

A legbiztonságosabb megyének számít Hargita megye 2,84 százalékkal, a második helyen is székelyföldi megye áll: Kovászna megye 3,15 százalékkal. Őket Szilágy megye követi 3,42 százalékkal.

A jogi személyek által fenntartott gépjárművek esetén változik a sorrend: a legveszélyesebben a Kolozs, Ilfov, Iași, Galați, Dolj megyeiek hajtanak (11 százalék felett), a legkevesebb bajt a Călărași, Krassó-Szörény, Botoșani, Hargita, Hunyad, Kovászna és Szilágy megyeiek okozzák, 6 és 7 százalék közötti aránnyal.

A károsodások értéke nincs összefüggésben a balesetek gyakoriságával: míg átlagosan 4-5 ezer lejes károkról beszélhetünk Argeș, Kolozs, Szeben megyékben és a fővárosban, addig Szilágy és Suceava megyék vezetnek 9-10 ezer lejjel.

A károsodások aránya a 25 év alattiak esetében volt nagyobb, a 40 év fölöttieknél alacsonyabb – írja a Digi24.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?