Másodszor is elbukott az önkormányzati vezetők különnyugdíja az alkotmánybíróságon

Másodszor is alkotmányellenesnek nyilvánította az alkotmánybíróság szerdán az önkormányzati vezetők különnyugdíját szabályozó törvényt. 

A taláros testület elnöke, Valer Dorneanu a döntés indoklásakor emlékeztetett: a jogszabályt korábban már egyszer teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánították a bírák, így a parlament mindkét házának újra kellett volna tárgyalnia a tervezetet, ám ez nem történt meg. A bírák ugyanakkor kifogásolták, hogy a jogalkatók nem határozták meg egyértelműen, hogy a törvény nyugdíjakról vagy más természetű illetményekről szól. 

Dorneanu elmondta, a jogszabály diszkriminál is, mert különbséget tesz az önkormányzati tisztségviselők különböző kategóriái (polgármesterek, helyi és megyei tanácsosok) között. Emellett a törvény nem nevezi meg pontosan a különnyugdíjak fedezéséhez szükséges forrásokat. Mindössze azt írja elő, hogy az összegeket az önkormányzatok költségvetéséből fedezik, de nem tér ki arra, hogy mi történik, ha a helyi büdzsében nincs elegendő pénz különnyugdíjak kifizetésére.

A törvényt a miniszterelnök támadta meg másodszor is az alkotmánybíróságon. Dacian Cioloș éppen arra hivatkozott, hogy a módosított jogszabályban sem határozták meg pontosan, miből fedezik az önkormányzati vezetők különnyugdíját. A kormányfő elmondta, a törvénytervezet alkalmazása túl nagy terhet róna az önkormányzatok költségvetésére, így az állami büdzsére is.

A törvénytervezet alapján a polgármesterek, megyei tanácselnökök, illetve ezek helyettesei a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnának mandátumuk időtartamának függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?