Mi a sikeres érettségi titka? Hargita megye legjobban teljesítő magyar diákját kérdeztük

Kósa Johanna Hargita megyében a magyar nemzetiségű diákok közül a legjobb érettségi eredményt érte el. A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium természettudományok szakán végzett. A román és magyar nyelv mellett matematikából és biológiából vizsgázott, átlaga 9,75.  A sikeres érettségi titkáról kérdeztük.

Hogyan készültél az érettségire? Van valamilyen különleges tanulási módszer, amelyet alkalmazol?

Számomra az 5–8. osztály adta meg az alapot a tanuláshoz. Akkor fejlesztettem ki azt a módszert, amellyel a legkönnyebben tudok tanulni: a folyamatos ismétlés mellett nagyon sok jegyzetet írok, amelyekhez rajzokat, ábrákat készítek. A matematika vizsgára már 9-ik osztálytól készültem, ebben a tantárgyban másként nem lehet jó eredményeket elérni. Román nyelv és irodalomból sajnos nem tudtam az iskolában a lehető legjobban tanulni, ezért 12-ik osztályban magántanár segítségével is készültem a vizsgákra. Nem sok kézzelfogható dologgal marad az ember a román órákon, ezért minden irodalmi műnek elkészítettem a kidolgozását, de próbáltam kulcsszavak segítségével, magolás nélkül tanulni. A magyar nyelv és irodalom vizsgától nem tartottam különösebben, az órai jegyzeteimből és az interneten is található forrásokból jól fel tudtam készülni. A választható tantárgyból, biológiából ugyan az utolsó két tanévben folyamatosan tanultam.

Hogyan zajlott az érettségi, izgultál? Nagy volt rajtatok a nyomás?

Arra számítottam, hogy sokkal körülményesebb lesz a vizsgázás. Ezzel szemben inkább olyan volt, mintha egyszerű felmérőt írtunk volna. A szóbelik sem voltak nehezek, hiszen azoknak nincs akkora tétje. Ugyanakkor, ha az írásbelire készültünk, akkor a szóbeli sem jelenthetett akadályt. A hangulat is jó volt, hiszen a diákokkal ismerjük egymást.

Mi a véleményed arról, hogy Hargita megyében a román diákok jobban teljesítettek az érettségin, mint a magyarok?

Az igazat megvallva a román érettségitől tartottam a legjobban. Úgy gondolom, hogy magyar diákként románból anyanyelvi szinten vizsgázni nagyon nehéz. Ezt tartom az egyik legfontosabb oknak, ami miatt rosszabb osztályzatokat kapnak a magyar diákok románból. Ugyanakkor nekünk vizsgázni kell magyarból is. Viszont a magyar tételek messze nem annyira könnyűek számunkra. Itt az első tételnél verselemzést kell végezni, adott esetben az általános műveltségünket is próbára teszik. A második tételnél pedig nemcsak a véleményünket kell kifejtenünk egy adott témáról, hanem komplex kérdéseket kapunk egy szöveggel kapcsolatban. A harmadik feladat követelményei viszonylag hasonlóak. Véleményem szerint a román diákoknak nem is kell igazán készülniük az érettségi vizsgákra, ha az középiskolai évek alatt folyamatosan figyeltek és tanultak.

Hol és mivel szeretnéd folytatni a tanulmányaidat?

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre készülök. Ezért is döntöttem úgy 12-ik osztályban, hogy a választható tantárgyak közül biológiából érettségizem. Számomra az érettségin elért siker csak pillanatnyi. Az orvosira a felvételi július 25-én lesz, amelynek a végeredményébe az érettségi átlag csupán 10 százalékban számít bele.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?