Csak a Sapientián tanítanak dán nyelvet Romániában

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karára július 18-ától lehet iratkozni naponta 9 és 16 óra között – tájékoztatta a sajtót hétfőn az egyetem vezetősége. A tizenkét alapképzésre 23-ig tart az iratkozás, a négy mesteri szakra július 22-ig várják a hallgatókat.

A marosvásárhelyi Sapientia a következő szakokra hirdetett felvételit: agrármérnöki – Sepsiszentgyörgyön –, automatika és alkalmazott informatika, fordító és tolmács, gépészmérnöki, informatika, kertészmérnöki, kommunikáció és közkapcsolatok, közegészségügyi szolgáltatások és politikák, mechatronika, számítástechnika, tájépítészet, távközlés. A négy mesteri szak: fejlett mechatronikai rendszerek, növényorvos, számítógépes irányítási rendszerek, szoftverfejlesztés. A mesterire július 23-án tartják a felvételi vizsgát. Ha nem telnek be a helyek, szeptember  2. és 6. között újra lehet jelentkezni.

Dávid László rektor elmondta,  a Sapientiára azért érdemes jelentkezni, mert hiányszakokat működtetnek az egyetemen. A végzősök nagy többsége szerinte nemcsak, hogy munkát talál magának, de jólfizető állásokban helyezkednek el, mint például az informatikusok, programozók, kertészmérnökök, tájépítők, villamosmérnökök, fordítók, tolmácsok.

Az egyetem nem csupán a saját hallgatóira figyel, de tehetséggondozó programja által már az általános iskolásokat és a gimnazistákat is figyelemmel követi, programozói hétvégi táborokat szervez, az érettségizőknek felkészítőt. A matematika-informatika tanszéknek az akkreditációs bizottság azt javasolta, hogy a helyek számáta emeljék 50-ről 70-re.

A fordítói és tolmács szak egyik különlegessége, hogy dán nyelvet is tanítanak, egyedüliként Romániában. Ezzel is magyarázható az, hogy a dán ösztöndíjakat a sapientiások nyerik – hívta fel a figyelmet Imre Attila, az alkalmazott nyelvészeti tanszék vezetője.

A végzősök és sikeresen diplomázók számadatait Kelemen András dékán ismertette: 204 diák végzett az idén, ebből 201 államvizsgázott és 194 oklevelet szerzett. A mesterképzőn 32-en végeztek, közülük 28 sikeresen védte meg a disszertációját.

További tudnivalót a Sapientia-EMTE weboldalán találnak az érdeklődők.

Kapcsolódók

Kimaradt?