FRISSÍTVE: Közzétették az érettségi eredményeit

Közzétette honlapján az érettségi eredményeket a tanügyminisztérium. A jegyek megyénként és név szerint itt böngészhetők. FRISSÍTÉS: az óvások előtt 66,7 százalékos az átmenési arány. 

FRISSÍTÉS: Az összesített eredmények szerint a diákok 66,7 százalékának volt sikeres az érettségije, tavaly 67,9 százalékos volt az arány. Idén 56 diák vizsgázott színtízesre.Mircea Dumitru oktatási miniszter elmondta, egyáltalán nem elégedett a 66,7 százalékos átmenési aránnyal. "Semmilyen formában nem lehetünk elégedettek ezzel az eredménnyel, amely jó mutatja a tanügy jelenlegi állapotát" - mondta az újonnan kinevezett tárcavezető. A gyenge eredmények okai közé sorolta az általános iskola és a líceum strukturális problémáit, de a diákok vizsgákhoz való viszonyulását is elhibázottnak látja.

Kolozs megye teljesített a legjobban

Az erdélyi megyék közül idén is a Kolozs megye diákok teljesítettek a legjobban, az óvások előtti eredmények szerint 83,32 százalékuk szerzett átmenő jegyet. Az élvonalban van Bákó (79,91 százalék), Brassó (78,21) és Szeben megye (77,69). A leggyengébben az Ilfov (34,15), Teleorman (48,48) és Giurgiu (40,06) megyei diákok teljesítettek. 

Magyar diák a top tízben

Hargita megyében nincs színtízesre vizsgázó diák, a legjobb eredményeket román ajkú végzősök érték el. Az első hét diák olyan középiskolákban tanult, mint a gyergyóhollói szakközépiskola, a maroshévízi O. C. Tăslănu Elméleti Líceum, vagy a balánbányai Liviu Rebreanu szaklíceum. A legjobb jegyeket elérő tanulók tízes toplistáján egyetlen olyan diák van, aki magyarul végezte a középiskolát: a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanulója, Kósa Johanna.

Maros megyében egy diák ért el tízest az érettségin, Berindean Ioana, a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium tanulója. A top tízes listán 3 magyar diák is szerepel: a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumból Bereczki Barbara Krisztina, Fechită Luiza Mária, illetve Fülöp Dorottya.

A szaktárca közlése szerint az érettségiről összesen 191 diákot zártak ki, mert csalt, vagy csalást kísérelt meg. Ők az érettségi következő két szessziójában nem vizsgázhatnak. 

Kovászna megyében szintén nincs színtízesre vizsgázó diák, a legjobb eredmény viszont magyar diáké: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Főgimnázium tanulója, Walcz Beatrix 9,92-öt ért a megmérettetésen. A top tízes listán további magyar nevek is szerepelnek: Bartha-Veres Anna (a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Főgimnázium), Bod Réka Barbara (a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum), Boldizsár Ivetta (a sepsiszentgyörgyi református teológiai líceum), Szőcs Emőke (a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum).

Szatmár megyében senki sem ért el minden tantárgyból tízest az érettségin. A top tízben a harmadik hely magyar anyanyelvű tanulóé: Mares Eszter, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja 9,93-at ért el.

Kolozs megyében rengetegen írtak nagy jegyet

Kolozs megyében a legjobb tíz között nem szerepel középiskolát magyarul végző diák, viszont az első száz diák több mint 9,75-öt írt. Kolozs megye messze az átlagon felül teljesített. Ami a kolozsvári magyar iskolákat illeti: János Zsigmond Unitárius Kollégiumból mindenkinek sikerült az érettségije, a Báthory István Elméleti Líceumból három diák vérzett el a vizsgákon, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból egy diák nem érte el az átmenő jegyet, református kollégiumból hárman érettségizhetnek újra, a Brassai Sámuel Elméleti Líceumból 4 vizsgázó nem érte el a 6-os átlagot.

Bihar megyében egy diák ért el színtízest, Iftime Alexandra Carla, a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium tanulója. Magyar diák nincs a top tízben, akárcsak Szilágy megyében. Máramaros megyében öt tanuló kapott mindenből tízest.

Arad megyében jobbak az idei eredmények

Arad megyében a vizsgázók 60,21 százalékának sikerült az érettségije - tájékoztatott a tanfelügyelőség. Az eredmények valamivel jobban a tavalyinál, amikor 59,88 százalékos volt a sikeresen vizsgázók aránya.

Az egyetlen aradi magyar középiskolában, a Csiky Gergely Főgimnáziumban 69-en iratkoztak be, közülük 63-an (a 78-ból) az idei, hatan pedig a korábbi évfolyamok végzősei. Az előbbiek közül 45-nek, az utóbbiakból egynek sikerült a vizsgája. Négyen 9-es feletti átlagot értek el. Román nyelv és irodalomból 16-an, matematikából 12-en, pszichológiából 2-en buktak meg, egy-egy diák pedig a magyar, illetve a földrajz vizsgát is elbukta.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?