Letették hivatali esküjüket az új miniszterek

Letették hivatali esküjüket csütörtökön az új miniszterek, akiket a kormányátalakítás keretében nevezett ki Klaus Johannis elnök.

Mint megírtuk, Dacian Cioloș miniszterelnök kedden jelentette be, hogy kormányátalakítást hajt végre, ennek nyomán négy minisztert váltott le. Johannis nem emelt kifogást a kormányfő által javasolt személyek ellen, így három miniszter letehette az esküt az elnöki hivatalban.

A kormányfő az információs technológiai minisztérium élére ideiglenesen Dan Tudorachét nevezte ki, aki a kormányfő kabinetfőnökeként már eddig is miniszteri rangban volt. Neki most nem kellett letennie a hivatali esküt.

Az új oktatási miniszter Mircea Dumitru filozófus lett, aki 2011 óta a Bukaresti Tudományegyetem rektori tisztségét töltötte be. 2012-ben az ő első rektori mandátuma idején állapította meg az egyetem etikai bizottsága, hogy Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök a plágium vétségével szerezte meg doktori címét.

A határon túli románokért felelős miniszter Maria Ligor volt kanadai román nagykövet lett, aki 1996 óta karrierdiplomata. Korábban spanyolországi román nagykövet is volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?