Négy miniszterétől is megválik Dacian Cioloș kormányfő

Négy helyen módosul a Dacian Cioloş vezette kormány, miután a miniszterelnök kedden délután bejelentette Adrian Curaj oktatásügyi, Marius Bostan távközlési és információs, illetve Dan Stoenescu külhoni románokért felelős tárca nélküli miniszter menesztését. Dan Costescu szállításügyi tárcavezető önként távozott tisztségéből. 

A minisztercseréket Dacian Cioloş kedd esti sajtónyilatkozatában jelentette be. Indoklása szerint lendületet, "új munkaritmust" szeretne látni az érintett minisztériumokban. Ugyanakkor figyelmeztett, hogy ha más tárcáknál is problémákat tapasztal a következő hónapokban, akkor további minisztercseréket hajt végre.

Kiket javasol a helyükbe?

Dacian Cioloș közölte, hogy szerdán találkozik Klaus Johannis államfővel, akinek a következő személyeket javasolja a megüresedett miniszteri posztokra:

1. az oktatásügyi minisztériumot Mircea Dumitrura, a Bukaresti Egyetem rektorára bízná. Cioloș arra kérte jelöltjét, hogy folytassa a távozó tárcavezető több projektjét, különös hangsúlyt helyezve az elemi és középiskolai képzésre. 

2. a szállításügyi tárca élére Sorin Bușét javasolja. A kormányfő szerint jelöltje önéletrajza önmagáért beszél, hiszen a Renault fejlesztési részlegének vezetőjeként olyan tapasztalatot szerzett, amit a minisztérium élén is gyümölcsöztethetne. 

3. a külhoni románokért felelős tárca nélküli miniszter tisztségére Maria Ligort, Románia kanadai nagykövetét javasolta. A diplomata jól ismeri a tengerentúli román közösségek mellett a nyugat-európai román közösségeket is, ugyanis a múltban spanyolországi nagykövetként is dolgozott.

4. a távközlési és információs minisztérium élére ideiglenesen Dragoș Tudorachét, a kormányfőtitkárság vezetőjét jelölte.A tavaly novemberben hivatalába lépett szakértői Ciolos-kormányból az idén négy miniszter mondott le önként vagy volt kénytelen távozni a miniszterelnök döntése alapján.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?