Baleseti statisztika: a székelyföldiek a legfegyelmezettebb sofőrök

A Hargita megyei autósok a legfegyelmezettebbek, a bukarestiek és a konstanciak pedig a legóvatlanabbak a hazai közutakon – legalábbis a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) adatai szerint.

Az intézmény a kötelező járműbiztosítások alapján történő kárrendezések gyakorisága és összege alapján készített országos statisztikát, amelyet a Digi24 ismertetett szerdán. Az adatok a 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkoznak.

Ebben a periódusban a Bukarestben bejegyzett autók vezetőinek 6,78 százaléka követetett el legalább egy koccanásos balesetet. A rangsorban a második helyre kerültek a Konstanca megyei autósok, akiknek 6,40 százaléka balesetezett.

A legfegyelmezettebbek a Hargita, a Kovászna és a Szilágy megyei sofőrök: mindössze 2,84, 3,14, illetve 3,42 százalékuk fordult a vizsgált időszakban kárrendezésért a biztosítókhoz. Ezek az adatok a magánszemélyek által bejegyzett járművekre vonatkoznak.

Tavaly országos szinten a legkevesebben Kovászna (14 személy) és Hargita megyében (21 személy) haltak meg közúti balesetben – írtuk meg korábban. Összehasonlításképpen: a csúcstartó Suceava megyében 89 ember vesztette életét közúti balesetben. A két székely megyében egyébként a sérültek száma is jóval az országos átlag alatt volt a múlt évben.

Érdekesség, hogy a jogi személyek által bejegyzett autók vezetői jóval gyakrabban okoznak balesetet a hazai közutakon. Élen járnak a Kolozs megyei cégautók sofőrjei, akiknek több mint 11 százaléka verte költségbe a biztosítókat a vizsgált időszakban. A jelenség oka vélhetően az, hogy a hivatali gépkocsikat sokkal kevésbé kímélik vezetőik, mint a sajátjukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?