A székely megyékben haltak meg tavaly a legkevesebben közúti balesetben

Országos szinten Hargita és Kovászna megyében volt a legkisebb tavaly a halálos autóbalesetek száma – derül ki a statisztikai intézet adataiból.

Ezek szerint 2015-ben összesen 28944 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, a sérült személyek száma 38 400 volt, akiknek 5 százaléka életét vesztette. A 2014-es évhez képest 14,2 százalékkal nőtt a balesetek, 13,8 százalékkal a sérültek és 4,1 százalékkal a halálos áldozatok száma.

Havi lebontásban a legtöbb baleset augusztusban (az esetszám 10,6 százaléka), júliusban (10,1) és szeptemberben (9,6) történt. A balesetek közel háromnegyede (71,8 százalék) nappal következett be.

A személyi sérüléssel járó balesetek áldozatainak legtöbbje tiltott helyen átkelő gyalogos volt. Az autók közötti ütközések leggyakoribb oka az volt, hogy az egyik jármű vezetője figyelmetlenül fordul meg az úttesten – derül ki az adatokból. Érdekesség, hogy a balesetek elsöprő többsége (82,2 százaléka) száraz úton történt. A tavalyi halálos áldozatok közel 60 százaléka 30 év fölötti személy volt.

A földrajzi lebontású adatokból kiderült, hogy tavaly a legkevesebben Kovászna (14 személy) és Hargita megyében (21 személy) haltak meg közúti balesetben. Összehasonlításképpen: a csúcstartó Suceava megyében 89 ember vesztette életét közúti balesetben. A két székely megyében egyébként a sérültek száma is jóval az országos átlag alatt volt a múlt évben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?