Egészségügyi kártya: sok páciens recept és beutaló nélkül marad

Az orvosok fele nyilatkozta azt, hogy az egészségügyi kártyás rendszer hiányosságai miatt nem tudott receptet, illetve beutalót kiállítani a pácienseknek - derül ki a fővárosi orvosi kamara felméréséből.

A kamara online kérdőívezéssel májusban mérte fel tagjai körében (14 ezer orvos), hogyan látják az egészségügyi kártyás rendszert. A válaszadók körében szinte azonos arányban képviseltették magukat a kórházak, a járóbeteg-rendelők orvosai, illetve a családorvosok.

Az orvosok 58 százaléka szerint az egészségügyi kártyás rendszer 1-3 alkalommal leáll egy héten, 21 százalékuk tapasztalata szerint egy hónapban 1-3 alkalommal kerül erre sor, 18 százalékuk minden nap szembesül ezzel a problémával. A válaszadók mindössze 3 százaléka mondta azt, hogy nem találkozott ezzel a gonddal.

Az orvosok 52 százaléka arról számolt be, ha a rendszer leáll, akkor átlagban két órára válik elérhetetlenné. Ez idő alatt pedig 1-5, helyenként akár 5-10 pácienst nem tudnak ellátni, hiszen az azonosító aktiválása nélkül nem téríti meg a biztosító a szolgáltatásokat.

Az orvosok 49 százaléka elmondta, az egészségügyi kártyás rendszer időnkénti leállása miatt előfordult, hogy nem tudott receptet és beutalót kiállítani a betegnek. Arra a kérdésre, hogy utólag, a rendszer helyreállása után, mennyiben sikerült bevinni a nyújtott szolgáltatások adatait, a megkérdezett doktorok 16 százaléka elmondta: ezt egyáltalán nem tudta megtenni.

Az egészségügyi kártya aktiválása - ha a rendszer jól működik - páciensenként átlagban 5 percet vesz igénybe.

Az orvosok 62 százaléka szerint mindenképp javítani kellene az elektronikus azonosító informatikai rendszerén, amely áfa (TVA) nélkül 87,6 millió lejbe került. 

Kapcsolódók

Kimaradt?