Ismét felmondta a szolgálatot az egészségügyi kártyás rendszer

Ismét összeomlott kedden az egészségügyi kártyás rendszer - erősítette meg az Adevărul napilapnak az országos egészségbiztosítási pénztár (CNAS) szóvivője, Augustus Costache.

FRISSÍTÉS: öt órás kiesés után sikerült ismét beüzemelni a rendszert. 

A háziorvosok a lapnak elmondták, rengeteg alkalommal értesítették a pénztárat a rendszer összeomlásáról, ám nem történt javulás. A családorvosok országos szövetségének elnöke, Rodica Tănăsescu szerint a CNAS nem képes működő informatikai rendszert biztosítani, így folyamatosan csorbulnak a beteg jogai.

A családorvosok szerint bár az illetékes hatóságok azt állítják, 72 órán belül hitelesíthető az offline nyújtott egészségügyi szolgáltatás, amennyiben a kártyás rendszer nem működik, ám ha ez hétvégén következik be, a hitelesítés nem megvalósítható. Ha a rendszer például csütörtökön és pénteken nem elérhető, erre már nem kerülhet sor, hiszen hétfőre már rég túllépték a 72 órát - hívták fel a figyelmet az orvosok.

Ráadásul ha kártyás rendszer napokig offline, nem ellenőrizhető például, mennyi gyógyszert kapott addig a beteg, ahogy a szolgáltatások minősége sem – hívták fel a figyelmet az orvosok.

Mint arról más többször beszámoltunk, az elektronikus kártyát azért vezették be, hogy megelőzzék a visszaéléseket. A kártyával a felhasználó nem csak azt igazolja, hogy biztosított, hanem nyomot is hagy a rendszerben arról, hogy a kért egészségügyi szolgáltatásokat tényleg elvégezték. A biztosító így nem fizet olyan szolgáltatásokért, amit el sem végeztek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?