A sürgősségi ellátáshoz is kötelezővé tennék az egészségügyi kártyát

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne kötelezővé tenni a sürgősségi ellátás esetében is az egészségügyi kártyát.

A pénztár elnöke, Vasile Ciurchea elmondta, az eddigi elképzelések szerint az elektronikus azonosítót az ellátás után kérnék számon a betegtől, mielőtt elhagyná a kórházat. Amennyiben a beteg nem vitte magával a kártyát, valakit meg kell kérnie, hogy pótolja a mulasztást.

Az azonosító felmutatása alól csak a súlyos sérültek, kómában, vagy életveszélyes állapotban lévő betegek mentesülnének.

Vasile Ciurchea hangsúlyozta, a feltételek és a mechanizmus kidolgozásáig még hosszú az út, egyelőre vizsgálják a lehetőségeket.  Egyes orvosok szerint bizonyos korházakban már alkalmazzák az egészségügyi kártya felmutatását sürgősségi esetekben, de nem kötelezik erre a betegeket.

Mint arról már beszámoltunk, többszöri halasztás után 2015. szeptember elsejétől tették kötelezővé az egészségügyi kártya használatát az egészségügyi ellátásban, ezzel ellenőrzik le egyebek mellett, hogy a beteg biztosított-e vagy sem. Az azonosító femutatása a sürgősségi ellátás esetében jelenleg nem kötelező.

Kapcsolódók

Kimaradt?