Egészségügyi kártya: meghosszabbították 18 biztosítópénztár programját

Egyelőre péntekig meghosszabbították 18 egészségbiztosító pénztár programját, hogy minél hamarabb ki lehessen osztani azokat az egészségügyi kártyákat, amelyeket még nem kézbesítettek. Az elektronikus azonosítók használata keddtől, azaz szeptember elsejétől kötelező.

Az országos egészségbiztosító pénztár tájékoztatása körülbelül 300 ezer elektronikus azonosító vár kiosztásra a pénztáraknál, ezért a területi kirendeltségek reggel nyolctól este nyolcig nyitva vannak. Eddig hétfőtől szerdáig 8,30-tól 14,30-ig várták az ügyfeleket, csütörtökön pedig déli 12 órától este hatig. Pénteken nem fogadtak ügyfeleket.

A meghosszabbított nyitvatartási program a következő megyei pénztárakra érvényes: Arad, Bihar, Beszterce, Brassó, Buzău, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galaţi, Hunyad, Iaşi, Maros, Neamţ, Prahova, Suceava, Temes és Bukarest.

Amennyiben nem sikerül az egészségügyi kártyákat mind kiosztani, a pénztáraknál jövő héten is meghosszabbított programmal dolgoznak.

Eddig 15 millió elektronikus azonosítót jutattak el a biztosítottakhoz, és 8,7 milliót aktiváltak.

Egészségügyi kártya hiányában csak sürgősségi ellátást kaphatnak a betegek. Az azonosítókat a biztosítónál kell kérvényezni. Amennyiben nem készült el a kártya, illetve újra van szükség, a kézbesítésig a pénztár papírigazolást ad arról, hogy az illető biztosított-e vagy sem. Az orvosnál ezt az igazolást kell felmutatni.

A kártyát vallási és egyéb okokra hivatkozva nem lehet visszautasítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?