Még kötelező sem lett, sokan máris új egészségügyi kártyát igényelnek

Négy hónappal azután, hogy elkezdték kiosztani az egészségügyi kártyákat, több mint kétezer Buzău megyei új egészségügyi kártyát igényelt - tájékoztatta az Adevărult a megyei egészségbiztosító pénztár.

Simona Anghel, a pénztár szóvivője elmondta, augusztus végéig 2.053 személy kért új kártyát, mert az előzőt elveszítette, ellopták, tönkrement, vagy mert megváltoztak a személyes adatai. Az új kártya kibocsátása már nem ingyenes, két euróba kerül, és a megyei egészségbiztosítónál írásban kell kérvényezni.

A Gândul információi szerint, bár a sokszoros halasztás után szeptember elsejétől kötelező lesz az elektronikus azonosító, körülbelül 900 ezer személy még mindig nem jutott a birtokába. Ebből 600 ezer kártyát ki sem nyomtattak, 300 ezer pedig arra vár, hogy kiosszák. Azok, akik még nem kapták kézhez az azonosítót, kötelesek jelentkezni a területi egészségbiztosítónál, és kérvényezni azt.

A Gândul szerint kész kálvária a kártya igénylése, sorban állások árán lehet például a fővárosban az elektronikus azonosítóhoz jutni.

Kapcsolódók

Kimaradt?