Öt évet kapott a volt megyei tanácselnök

Korrupció miatt jogerősen is öt év letöltendő börtönbüntetést kapott szerdán Nicușor Constantinescu, a Konstanca megyei tanács volt elnöke.

A konstancai ítélőtábla döntése értelmében a volt megyei önkormányzati vezetőt hivatali visszaélés miatt ítélték szabadságvesztésre. Abban találták vétkesnek, hogy a megyei önkormányzati testület elnökeként szándékosan elmulasztotta fenntartó intézményként finanszírozni 2009 és 2013 között az önkormányzat alárendeltségébe tartozó egyik katonai intézményt. A megyei önkormányzatra egy kormányhatározat értelmében hárult ez a kötelezettség.

Az ügyészek 2014-ben emeltek vádat a volt megyei önkormányzati vezető ellen, a per azonban elhúzódott, mert Constantinescu több bírósági tárgyaláson rosszul lett, és kórházi ápolásra szorult.

Constantinescu a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben 2000-ben kezdte el politikai pályafutását a konstancai önkormányzati képviselői testületben, majd 2004-ben megválasztották a megyei önkormányzat élére. Ezt a tisztséget mintegy tíz éven át töltötte be.

Constantinescu ellen a korrupcióellenes ügyészség több büntetőjogi eljárást indított. Egy másik perben a hét elején hat év börtönbüntetésre ítélték első fokon, a döntés még nem jogerős.

Jelenleg a júniusi helyhatósági választásokig tisztségben levő megyei önkormányzati elnökök mintegy fele ellen van folyamatban bűnvádi eljárás.

Kapcsolódók

Kimaradt?