Meghosszabbítanák a váradi gyorsforgalmi utat

Meghosszabbítanák a tavaly decemberben átadott nagyváradi gyorsforgalmi utat, mondta hétfőn Ilie Bolojan nagyváradi polgármester.

Az elöljáró az út függőben maradt, hatszáz méteres szakaszára vonatkozó kérdésünkre azt is elmondta, tudomása szerint törvénymódosításra készül a szállítási minisztérium, így néhány napon belül megjelenhet az a sürgősségi kormányhatározat, melynek segítségével a váradi önkormányzat átveheti a román vasúttársaságtól (CFR) a területet, és iskolakezdésre elkészül a hiányzó útszakasz.

Az utat egyébként a Bihari út és a Suişului utca között hosszabbítják meg, pontosabban a Real üzletközpont előtti körforgalomig, a biharpüspöki dombokon keresztül. A jelenleg 3,5 kilométer hosszú utat 2,8 kilométerrel hosszabbítanák meg, a költségeket áfával együtt 8,9 millió euróra (40,1 millió lejre becsülik), ennek része lesz egy közel 270 méter hosszú felüljáró is a biharpüspöki dombok között.

A felüljáró a projekt legköltségesebb része, elkészítése körülbelül két-három millió euróba kerül majd. A megvalósíthatósági tanulmány szerdán kerül a tanácstagok elé, majd a közbeszerzési eljárás után a nyertes kivitelezőnek 16 hónapja lesz a kivitelezésre, ebből 13 hónap a tényleges útépítés. A polgármester szerint az út elkészítéséhez szükséges telkek kisajátítása mintegy négyszázezer euróba kerül majd, a kisajátítást ez év végén kezdenék el.

Az útépítést saját költségvetéséből kezdi el a váradi önkormányzat, és a pályázatok megnyílásának függvényében uniós támogatást kérnek rá, mivel ebben a pályázati időszakban lehetősé van visszamenőleg is elszámolni költségeket, mondta a váradi polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?