Az állami intézmények hatalmas összegeket költenek autóbérlésre

Napi több mint 100 euró a költsége mindegyik, a közintézmények által az Állami Protokollaptól (RA-APPS) bérelt autónak. Ezt Valentin Mircea, a miniszterelnök ellenőrző testületének vezetője mondta egy a Digi24 televízióadónak adott interjúban, hozzátéve, hogy a Cioloș-kormány mindössze nemrég vette észre, hogy autóbérlésre mekkora összegek mennek el. 

A kormányhivatalnok tájékoztatása szerint az állami intézmények több százezer magas rangú tisztségviselőjének áll jogában szolgálati autót használni – és nagyon sokan élnek is ezzel a jogukkal. Az ellenőrző testület jelenleg egy vizsgálatot tart az Állami Protokollalapnak a gépkocsikkal foglalkozó részlegével, a közintézmények ugyanis ezen hivataltól veszik bérbe a szükséges szolgálati járműveket.

„A magas rangú tisztségviselők rendelkezésére sofőr és gépkocsi is áll, amiért havonta fizetni kell a RAAPPS-nek. A kormánynak tűnt fel, hogy napi több mint 100 eurót fizetnek egyetlen gépkocsiért – sofőrrel együtt. Egyelőre nehéz megmondani mekkora a teljes összeg, mivel a közigazgatásban most már sokkal többen dolgoznak mint 10-15 évvel ezelőtt, ugyanakkor több tíz- vagy több százezer személynek is joga van szolgálati gépkocsira” – magyarázta az ellenőrző testület vezetője, aki szerint csak a gépkocsik száma többszázezerre tehető.

A miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete jelenleg azt vizsgálja, hogy mennyire megalapozott ekkora összeget fizetni a RAAPPS-nek.  

Kapcsolódók

Kimaradt?