Nyilvános a protokollingatlanok bérlőinek listája

A kormány közzétette szerdán az állami protokollingatlanok bérlőinek listáját. A csaknem 300 lakást tartalmazó lista a - piaci árak töredékének megfelelő - bérleti díjakat is tartalmazza, amelyeket 1550 lejig nem a kedvezményezettek fizetik, hanem azok az állami intézmények, amelyek vezetőiként jogosultságot szereztek a szolgálati lakásra.

A bérlők között vanElena Ceauşescu (az egykori diktátor egyik testvérének, Ilie Ceauşescu tábornoknak a felesége), Mioara Roman, Mircea Geoană, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Severin és sokan mások. Ceauşescu sógornőjének 117 négyzetméteres protokoll-lakása például havi 1.428 eurójába kerül az államnak a hivatalos lista szerint.prot

Daniel Funeriu, az egyik államelnöki tanácsos számára például havi 300 euróért bérel egy 200 négyzetméteres lakást az elnöki hivatal, Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet igazgatója pedig havi 460 eurót fizet egy 320 négyzetméteres bukaresti villáért.

Az ingatlanok egy részét olyan volt tisztségviselők bérlik, akik már nem jogosultak szolgálati lakásra. Olyanok is vannak köztük, akik a kedvezményes bérleti díjat sem fizetik, hanem beperelték az államot, amiért egyoldalúan megemelte a bérleti díjat.

„A kormány nem ingatlanügynökség”

 Victor Ponta miniszterelnök azt követően rendelkezett a bérlők listájának közzétételéről, hogy egy tévéműsorban a RA-APPS ingatlanvagyonának értékesítését helyezte kilátásba.

"A kormány nem ingatlanügynökség. Meg kell tartani harminc, vagy ötven lakást, hogy a minisztereknek és esetleg az államtitkároknak szolgálati lakásokat biztosíthassunk, majd megszabjuk, kinek jár, a többit pedig el kell adni" – magyarázta a kormányfő.

Kimaradt?