Árvíz: autókat lepett el a víz, háztartásokat öntött el az ár

Több településen is gondokat okozott a hétfői és keddi esőzéssel járó áradás országszerte: Kolozsváron autókat lepett el a víz, Székelyszenterzsébeten a házakba is betört az ár, Krajován autóbuszok rekedtek az esővízben, Kománfalván földcsuszamlás miatt 12 családot kellett kitelepíteni.

Székelyszenterzsébeten hétfőn több háztartásba is betört a víz, utakat öntött el az ár. Az egyik helybéli Facebook-oldalán osztotta meg, mekkora károk keletkeztek.

A Szatmár megyei heves esőzések következtében árvíz sújtja Középhomoródot. A megyeszékhelytől 30 kilométerre fekvő falu utjait hétfő reggel óta teljesen ellepte a víz, amely a közlekedést is megbénította.

Kolozsváron hétfő este és kedd reggel, illetve a déli órákban "szakadt le az ég". A heves esőzés miatt az utak járhatatlanokká váltak, emiatt több közlekedésrendészt is a helyszínre kellett vezényelni. A Szászfenest Kolozsvárral összekötő úton hétfő este okozott gondot az ár, a város központjában és negyedeiben kedden állt le a forgalom az utcákat elöntő esővíz miatt.

Kerekdombon a háztartásokba is betört a víz, az újonnan elkészült csatornázás nem volt képest elnyelni az esővizet.

Hunyad megyében a víz településeket szakított el egymástól

Hunyad megyében a Fehér-Körös okozott gondot kedden, amelynek vízszintje tíz centiméterrel haladta meg a kritikus szintet. Bucureşci településre például, amelyet homokzsákokkal próbálták megvédeni az ártól, 35 tűzoltót, 10 csendőrt, 15 katonát és több szakembert rendeltek ki. Az áradás a települést elzárta a környező falvaktól.

Az országos hidrológiai intézet kedden vörös jelzésű, azaz a legmagasabb fokozatú árvízriadót adta ki Temes megyére a Berzava (Bârzava) folyó áradása miatt. A készültség kedden 21 órától szerda 16 óráig érvényes. Narancssárga, azaz másodfokú készültség van érvényben kedden 13 órától szerda estig (18 óra) többek között Szilágy, Bihar, Hunyad, Arad, Temes, Krassó-Szörény megyékben. Sárga, azaz elsőfokú készültséget (kedd 13 óra - szerda éjszaka) rendeltek el olyan magyarok lakta megyékben is, mint Szilágy, Szatmár, Bihar, Kolozs, Máramaros, Hunyad, Arad, Hargita, Maros, Fehér, Szeben, Krassó-Szörény, Kovászna, Brassó. 

A megyében az esővíz az elmúlt 24 órában 14 település háztartásait öntötte el, az iszapos víz pincéket, kutakat tett tönkre.

Bákó megyében földcsuszamlással járt az áradás

Bákó megyében 12 családot (36 személyt) kellett kitelepíteni Kománfalván az áradás okozta földcsuszamlás miatt hétfőn. Azokat, akik nem tudtak rokonokhoz menni, a polgármesteri hivatal szállásolta el egy szociális központban.

A több napja tartó esőzés miatt a település határában 2,5 kilométer hosszan 10-40 centimétert süllyedt meg a talaj. A földcsuszamlás már szombaton elkezdődött, a jelenség jelenleg is tart, a legközelebbi lakóház 350 méteres távolságra van - tájékoztat a katasztrófaelhárítás. A csuszamlást folyamatosan figyelik, és szükség esetén további óvintézkedéseket tesznek.

Krajován autóbuszt toltak az utasok

Krajován a hétfő esti eső káoszt okozott. A lehulló csapadék egy méteres magasságban állt az utakon, több sofőr is az autójában rekedt. A tömegközlekedésben használt autóbuszokat maguknak az utasok kellett megtolniuk.

A négyzetméterenként 20 liternél is több csapadék elárasztotta a város főbb útkereszteződéseit, egy bevásárlóközpontba is betört a víz.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?