Elárasztotta Aradot az esővíz, Székelyföldön árvízriadó van

A szombat éjszakai heves esőzés, majd a vasárnapi felhőszakadás miatt Arad több városnegyedében utcákat, udvarokat öntött el a víz, pincékből, raktárhelyiségekből kellett kiszivattyúzniuk a vizet a katasztrófaelhárítóknak.

Mikelaka nevű városrészben az egyik szupermarket és a vasúti aluljáró között mintegy 70 cm méter mély vízben akadtak el az autók – ez köztudottan a város egyik legmélyebb pontja, és csatornanyílások nem képesek elnyelni a nagy mennyiségű vizet. De nem működik a kanalizálás Gáj és Buzsák negyedekben sem, ahol mindössze öt-hat éve készült EBRD-kölcsönből az új csatornarendszer.

A lakosok azt mondják, legalább hat esztendeje nem láttak ekkora esőt, de egy kevésbé kiadós vihar esetén is gondok vannak, mert az út menti vízelvezető árkokat magasabban képezték ki a járdák és udvarok szintjénél, így a víz értelemszerűen visszafelé folyik. Sokan aggódnak, mert ebben a két negyedben a házak többsége vályogból épült, amelyeknek a víz a legnagyobb ellensége. Gheorghe Falcă polgármester korábban a lakosokat tette felelőssé, mondván, hogy sokan illegálisan a vízelvezető hálózatra kötötték a szennyvízcsatornájukat. Legutóbb tavaly júliusban került víz alá Arad több negyede, akkor a polgármesteri hivatal a vízművek vezérigazgatójának fejét követelte.

Hétfő éjfélig érvényben marad az másodfokú árvízvédelmi készültség Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Kolozs, Temes, Krassó-Szörény, Hargita, Kovászna, Szeben, Vâlcea, Gorj, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova és Buzău megyékben - tájékoztat a hidrológiai intézet. 

A városháza közleménye szerint vasárnap délután öttől félóra alatt négyzetméterenként 35 liter csapadék esett Aradon, ezért mondta fel a szolgálatot a csatornahálózat. Egyébként hétfő reggel óta folyamatosan esik az eső a Maros-parti városban, és érvényben maradt a narancssárga jelzésű riasztás.

A hétvégi felhőszakadás Aradon kívül Bihar, Brassó, Kolozs, Hunyad, Konstanca, Ilfov és Tulcea megyében is gondokat okozott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?