Halottjai is vannak a moldvai áradásoknak, Székelyföldön is bajok vannak

Két személy életét vesztette Bákó és Vrancea megyében az áradások miatt csütörtökön, Hargita megyében több száz háztartást öntött el a víz. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság rendkívüli ülést tart.

Csütörtök este egy 41 éves férfit ragadott el az esőzések miatt keletkezett árhullám otthona közelében. A tragédia a Bákó megyei Livezi településen történt. A Mediafax tájékoztatása szerint az ár akkor sodorta el a férfit, amikor az át akart kelni egy pallón.

Pénteken az országos meteorológiai szolgálat másodfokú és harmadfokú esőriadót adott ki este nyolc óráig többek között Kovászna és Hargita megyére. A "narancssárga" megyékben a lehulló csapadék az 50 litert is meghaladhatja négyzetméterenként, helyenként akár 80 liter eső is hullhat. A "sárga" megyékben ez a mennyiség 25 liter négyzetméterenként. Továbbra is vörös árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügyön, a Tatroson, valamint a moldvai Szereten és Putnán. Az Olt folyó székelyföldi szakaszán másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombat délig.

Bákó megyében Helegiu és Livezi településeken közel 80 személy kellett kiköltöztetni otthonából csütörtökön a megáradt Tazlău folyó miatt. 41 személyt, köztük 20 gyermeket, szó szerint ki kellett menteni otthonából, őket rokonoknál, barátoknál szállásolták el.

Péntek reggelre több településen, többek között csángó falvakban is megszakadt az áramszolgáltatás. Olyan települések érintettek, mint Doftána, Aknavásár, Gyimesbükk. 

Egy 70 éves férfi a másik áldozat

Az áradások másik áldozata egy 70 éves férfi, akit csütörtök este a Vrancea megyei Rugineşti településen biciklijével együtt ragadott el az ár. Az áldozat holttestét 150 méteren keresztül sodorta a víz, amíg a helybelieknek végül sikerült kifogniuk és kiemelniük. A videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk. 

A megyében több mint 170 háztartást öntött el a víz, a Tartos folyó áradása miatt egy vasúti főútvonalat le kellett zárni.

Hargita megyében a katasztrófavédelem rendkívüli ülést tart

A magas szintű árvízvédelmi készültség miatt rendkívüli ülést tart pénteken 11 órától a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság - tájékoztat Borboly Csaba megyeelnök Facebook-oldalán. Az elöljáró arra kéri a lakosságot, hogy forduljanak a polgármesteri hivatalokhoz, amennyiben segítséget szeretnének kérni, vagy kárt akarnak bejelenteni.

Csíkcsicsóban reggel kilenctől azonnali tanácsülést hívtak össze pénteken.

"A kialakult helyzetre való tekintettel azonnali helyi tanácsülésre került sor Csíkcsicsóban. A megáradt víz elsodorta az ideiglenes fahidat, amely Oltfalút és Csaracsót köti össze Csíkcsicsóval. A települések átjárhatóságát igyekszünk biztosítani. Az új híd építői megígérték, hogy esőben is folytatják a munkálatokat, és várhatóan néhány héten belül leöntik az első réteg betont. Ezzel ideiglenes járható lesz a híd, de további munkálatokra van szükség, hogy az állattartók is kijussanak rajta a mezőre" - adott helyzetjelentést Borboly Csaba Facebookján.

FRISSÍTÉS: A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság péntek délelőtti rendkívüli ülésén az elöljárók azzal a kéréssel fordultak a hatósághoz, hogy az biztosítsa Csíkcsicsón az engedélyeket, amellyel beszerezhetők a töltéshez szükséges nyersanyagok az ideiglenes átkelés biztosításához. Felkérik a megye lakosságát, hogy a problémákat jelezzék a 112-es segélyhívó számon, és forduljanak a polgármesteri hivatalokhoz kárbejelentéssel és segítségkéréssel, továbbá abban az esetben is, ha tudnak segíteni az árvíz sújtotta részeken, hogy hatékonyan megszervezhessék a védelmet. A bizottság ülésén azt is tisztázták, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem zárták le a 12C jelzésű országút Gyergyószentmiklós és Gyilkostó közti szakaszát; vannak alámosott részek, de közlekednek az autók.

A Mediafax tájékoztatása szerint több mint 500 udvart, kertet és pincét, 950 hektárnyi szántóföldet öntött el az ár csütörtökön Gyergyócsomafalván. Péntek reggel homokzsákokkal próbálta megakadályozni a katasztrófavédelem a Maros további áradását. 

Az áradások miatt Csíkszereda és Kománfalva között a vasúti közlekedés péntek reggel is zárva maradt a hordalékföld miatt, amelynek eltakarításán dolgoznak. Gyimesbükk és Gyimesközéplok között szintén járhatatlan a vasútvonal.

A Székelyhon tájékoztatása szerint több patak is kilépett medréből csütörtökön Csíkban a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Áradás volt Csíkajnádon, Csíkjenőfalván, Csíkmadarason. A csíkszeredai csatornahálózat sem bírta a terhelést, néhány utcában felgyűlt a víz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?