banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Johannis: csak a szavazók reformálhatják meg a pártokat

Csak a szavazók reformálhatják meg a pártokat, ehhez pedig minél több választónak élnie kell a szavazati jogával - jelentette ki hétfőn Klaus Johannis elnök.

 Az államfő hétfőn nyilatkozott a bukaresti elnöki hivatalban a június 5-én megtartott helyhatósági választásokról, amelyről rövid értékelőt tartott. Úgy vélte, általában különösebb fennakadások és problémák nélkül zajlott a szavazás. Kifejtette: a választóknak meghatározó szerepük van a pártok megreformálásában, és csak ők kényszeríthetik rá szavazataikkal a pártokat, hogy megújuljanak, jobban teljesítsenek és feddhetetlen jelölteket állítsanak.

"Államelnökként felkérhetem a pártokat, hogy megújuljanak, de csak ennyivel nem leszek eredményes. A választóknak kell rákényszeríteniük, hogy megváltozzanak" - mondta Johannis, aki fontosnak nevezte a feddhetetlenségi szempontot. Rámutatott: a közigazgatást, a politikát meg lehet tanulni, de a feddhetetlenséget nem, ezért fontos, hogy az emberek "tiszta" jelöltekre szavazzanak.

Johannis szerint hatékonyan működött az az elektronikus rendszer, amelyet most először használtak annak megakadályozására, hogy egy személy többször szavazhasson. Rámutatott ugyanakkor: örült volna, ha hamarabb közli a központi választási iroda a végleges eredményeket, és ha felhasználó-barátabb lettek volna a közölt részleges eredmények, amelyek között nehezen lehetett eligazodni.

Úgy vélte, az év végén felálló új parlamentnek módosítania kell a választási törvényt, és újból be kell vezetnie a kétfordulós választást a polgármesterek esetében.

Megállapította: az eredmények alapján világosan látszik, hogy országosan két nagy párt dominál, amelyek együttvéve a szavazatok csaknem 70 százalékát kapták. Örömét fejezte ki, hogy új kispártok és független jelöltek is mandátumokat nyertek.

Kapcsolódók

Kimaradt?