Vasárnap szavazunk – mutatjuk a „csalásbiztos” informatikai rendszert

A június 5-i helyhatósági választás lesz országos szinten az első, amelyen teljes mértékben informatizálják a szavazás folyamatát: valamennyi választókerületet táblagéppel látják el, csökkentve ezáltal a csalás lehetőségét.

A vasárnapi helyhatósági választásokon a több mint 18 600 választási körzet mindegyike külön táblagépet kap, amellyel leolvassák és rögzítik valamennyi szavazó személyi számát. Ily módon a számítógépes rendszernek köszönhetően nyomban kiszűrhetőek lesznek azok, akik kétszer is szavazni akartak volna aznap. A táblagépet kezelő személy nyomban értesítheti a választási bizottság illetékeseit, illetve a rendőrséget, ha csalási szándékot észlel.

A biztonság kedvéért a táblagépek száma mintegy 20 százalékkal meghaladja a szükségleteket, így ha a nap bizonyos óráiban megnő a szavazók száma, hosszúak lesznek a sorok, akkor újabb tableteket lehet küldeni az érintett választói körzetbe. A rendszernek köszönhetően a részvételt is szinte valós időben lehet majd közölni, a szavazás végeredménye pedig az urnazárás után már néhány órával nyilvánossá válhat.

Vasárnap az ország valamennyi választási körzete és a belügyminisztérium is bekapcsolódik közös adatbázisba, amely így hatékonyabban felléphet a választási csalások ellen. Valamennyi törvényszegés, illegális szavazási szándék, feltűnően sok szavazó érkezése bizonyos órákban már valós időben a tárca illetékesei elé kerülhet, amely mozgó egységeinek köszönhetően útját állja az ilyenfajta szándékoknak, meghozhatja az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

A kettős szavazókat így rendkívül gyorsan felelősségre vonhatják a hivatalos szervek. Az Állandó Választási Hatóság ezért mindenkit figyelmeztet a kétszeres szavazás veszélyeire.

Nem kötelező a személyi okmány beszkennelése

A számítógépes rendszert az Állandó Választási Hatóság, a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), valamint az Országos Statisztikai Intézet szakemberei dolgozták ki.

Valamennyi választási körzet a STS által biztonságossá tett wifi-kapcsolattal is rendelkezik majd, a táblagépek alkalmazásai pedig offline is használhatóak lesznek. Ha az internet kapcsolat megszűnik, akkor a rendszer automatikusan áttér a wifi-üzemmódra. Az Állandó Választási Hatóság szerint kizárt annak lehetősége, hogy az informatikai rendszer teljes mértékben megbénuljon.

A tabletet számítógépes szakember kezeli majd, aki a választó személyi számát beolvasva megállapítja, szavazott-e aznap az illető, illetve szerepel-e a neve az adott választási körzet választói névjegyzékében. A szavazó adatai a táblagépre számítógépes rendszerbe bekerülve megkönnyítik a választók jelenlétével, életkorával, nem szerinti megoszlásával stb. kapcsolatos statisztikák összeállítását is.

A tableten található alkalmazás nem szkenneli be a teljes személyi okmányt, csupán annak alsó felét, az úgynevzezett MRZ kódot, amelyből csupán a személyi számot emeli ki. Ha valaki nem kívánja személyi okmánynak beszkennelését, akkor személyi számát a táblagépet kezelő informatikus kézzel is beírhatja – ígérik a Állandó Választási Hatóság illetékesei.

A szavazás egyébként a megszokott módon zajlik le vasárnap is, a választónak a szokásos pecsételés után alá kell írnia a szavazás tényét rögzítő listát. Urnazárás után a szavazásról készített jegyzőkönyvek is felkerülnek a táblagépekről a központi rendszerbe, az eredmények pedig már néhány órán belül elérhetőek nyilvánosságra kerülhetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?