Kampányfinis Csíkszeredában: bekísérték a rendőrségre az EMNP jelöltjét

Bekísérte a Hargita megyei rendőrség Tőke Ervint, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai polgármesterjelöltjét, amiért pénteken délután felvonta egy Csíkszereda főterén felállított zászlórúdra a székely zászlót. Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter elutasította a nemzeti szimbólumok korlátozását, ugyanakkor kampányfogásra gyanakszik.

Amint Tőke Ervin az MTI-nek elmondta, az EMNP mindössze egy négyzetméternyi területet bérelt a várostól a zászlórúd számára, és építési engedélyt kapott a hivataltól zászlórúd felállítására. A városháza közrendi bizottsága azonban kedvezőtlenül véleményezte a péntek délutánra már meghirdetett zászlófelvonási ünnepséget, Jean-Adrian Andrei prefektus pedig megtámadta a bíróságon a zászlórúd elhelyezésére vonatkozó építési engedélyt.

Tőke Ervin elmondta: mind az építési engedély elleni prefektusi óvásról, mind pedig a zászlófelvonási ünnepség tiltásáról pénteken délelőtt szerzett tudomást. Hozzátette, a rendőrségről többször is felhívták, és figyelmeztették, hogy nem tarthatja meg a rendezvényt. Ezért a téren összegyűlt emberekkel közölte, hogy a ceremónia elmarad, de a zászlót felvonta, mert jogértelmezése szerint csak a bíróság függesztheti fel egy építési engedély érvényességét.

A jelen lévő rendőrök ezt követően igazoltatták, majd bekísérték a rendőrségre, a zászlót pedig levették, és bűnjelként elvitték. A politikus elmondta, miután bekísérték a rendőrségre, jegyzőkönyvet állítottak ki, de megtagadta ennek az aláírását és átvételét, ezért nem is tudja, hogy pontosan mekkora összegű bírságot róttak ki ellene.

Tőke Ervin hozzátette, nem kampányrendezvénynek tervezték a zászló újbóli felvonását. Április 20-án kérte és kedden kapta meg az építési engedélyt a zászlórúd felállításához, az azóta eltelt időre azért volt szükség, hogy kössön meg a zászlórúd rögzítésére öntött beton.

Kovács Péter kampányfogásra gyanakszik

Az RMDSZ ügyvezető elnöke péntek este kiadott nyilatkozatában tiltakozott a hatóságok eljárása ellen. ,,Az elmúlt két és fél évtizedben számos támadás érte szimbólumainkat, a kilencvenes évek derekán tilos volt a magyar himnusz éneklése. Akkor is, most is határozottan felszólítjuk a hatóságokat, hogy ne éljenek vissza hatalmukkal!”− idézte a szövetség hírlevele Kovács Pétert.

A politikus ugyanakkor úgy véli, a csíkszeredai zászlófelvonás időzítése alig 48 órával a választások előtt nem szerencsés. ,,Ha valakinek őszintén az a célja, hogy Csíkszereda központjában székely zászlót vonjon fel, és nem csupán az, hogy a választások előtt egy kis hírverést csapjon, nem ezt az időpontot választja”− hangsúlyozta Kovács Péter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?