Soós Zoltán: védeni kell Marosvásárhely történelmi belvárosát

„Marosvásárhelyen jelenleg nincs városkép-védelem, nincs egy elképzelés a történelmi belváros egységes arculatáról, ezért veszélyben vannak a műemlék épületek” – szögezte le Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

Hozzátette, „szabályozás hiányában a belvárost elárasztották a termopán ablakok, amelyek sok műemlék épületre is felkerültek a régi nyílászárók helyett. A szakszerűtlen beavatkozások miatt félő, hogy több ilyen ingatlant akár le is vehetnek a műemlékek listájáról.”

A polgármesterjelölt szerint ki kell dolgozni egy szabályzatot arra vonatkozóan, hogy a védett belvárosi övezetben milyen építkezések és beavatkozások megengedettek, milyen magas lehet egy épület, milyen anyagokat lehet használni az építkezés, felújítás során.  Ez a szabályzat a burkolatokról, a terekről, a járdák kialakításáról is rendelkezne.

„Az anyagi keretek függvényében mielőbb el kell kezdeni a főtéri ingatlanok homlokzatainak helyreállítását, hiszen a törvény értelmében a városközpontban található műemlék épületek felújítását az önkormányzat is kezdeményezheti, nemcsak a tulajdonosok” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?